Daar waar de liberale burgemeesters zich in december nog hevig verzetten tegen een paars-groene regering, lijken ze heel wat milder gestemd nu voorzitter Egbert Lachaert zelf de bocht inzet naar die coalitie. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws.

In december organiseerde Het Laatste Nieuws een rondvraag over de regeringsonderhandelingen bij verschillende liberale burgemeesters. Toenmalig Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stuurde toen aan op een paars-groene regeringscoalitie, iets wat destijds duidelijk niet naar de zin was van de blauwe burgemeesters. Met uitzondering van de Gentse linksliberale burgemeester Mathias De Clercq was niemand van hen openlijk vóór een linkse regering met socialisten en groenen. Het merendeel gaf zelfs de voorkeur aan een paars-gele coalitie met de N-VA.

(Lees verder onder de tweet.)

“Wanneer de N-VA niet wil…”

Die onvrede over de koers droeg bij aan de verkiezing van rechtsliberaal Egbert Lachaert als partijvoorzitter. Nu Lachaert zelf de bocht richting paars-groen inzet lijken de burgemeesters alvast heel wat milder gestemd. Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag van Het laatste Nieuws. Verschillende toenmalige tegenstanders laten nu hun reserves varen.

Burgemeester Albert Beerens van Opwijk liet in december nog optekenen dat het “een dikke fout” zou zijn om mee gaan in paars-groen. Nu sluit hij “geen enkele mogelijkheid” uit. Eric Awouters van Borgloon, die destijds nog zei dat zijn partij “kapot” zou gaan door in een paars-groene coalitie te stappen, legt de verantwoordelijkheid nu bij de N-VA: “Wanneer de N-VA niet wil, moeten we ons heil elders gaan zoeken.”

Andere blauwe burgemeesters, zoals Ward Vergrote van Moorslede, geven dan weer aan gedesillusioneerd te zijn in de aanslepende onderhandelingen. Elsie Sierens van Destelbergen wil dan weer vooral onderhandelingsmarge behouden.