De Gentse deelgemeente Ledeberg wordt geplaagd door jongerenbendes. De jongeren gaan elkaar te lijf en vallen elkaar zelfs aan met honkbalknuppels. Dat meldt Het Nieuwsblad. Afgelopen weekend liep het zelfs twee keer verkeerd. De bewoners willen dat de autoriteiten grove middelen beginnen in te zetten. “Als kind speelden we hier buiten, nu zijn we bang om in elkaar geslagen te worden,” klinkt het.

Het Centrumplein in Ledeberg lag in puin na opnieuw een dag vol problemen. Overal lagen bloembakken kapotgesmeten, glasscherven te vinden… Het is niet de eerste keer dat dergelijke problemen zich voordoen. Zaterdag was er ook overlast met tientallen jongeren, net als zondagnacht. Volgens getuigen zouden de jongeren constant vechten en problemen zoeken. Dat bevestigt ook het parket aan Het Nieuwsblad. 

Ook buurtbewoners niet meer veilig

Ook de buurtbewoners van Ledeberg zijn niet meer veilig. Maar toen Het Nieuwsblad hen vragen wilde stellen, werden ze stil. “De schrik om zelf te worden aangepakt, zit er goed in,” staat er te lezen. Toch zijn er een aantal anonieme getuigen die willen spreken. “Ze komen ’s middags aan en naarmate de avond vordert, verergert de situatie. Ze hebben mensen op de uitkijk staan. Als de politie aankomt, lopen ze weg. Het pleintje heeft veel toegangswegen, dus pak ze maar eens op. Er hangen natuurlijk ook geen camera’s,” vertelde een man die aan het wandelen was met zijn hond. Er zouden ook paaltjes uit de grond getrokken worden om als wapen te worden gebruikt. Struiken liggen vol lege flessen alcohol en drugsverpakkingen. Men is het daar meer dan beu.

De politie heeft de wijk wel al op een lijst gezet voor vaste patrouilles. “We zien het Centrumplein niet als een probleemwijk, wel als een prioritaire wijk”, zegt een woordvoerder. De bewoners leven in angst. “Ik weet om wie het gaat, maar zij kennen mij ook”, vertelt een meisje. “Ze hebben messen bij zich. Daarom durven we hen er niet over aanspreken.” Een andere vrouw doet een gelijkaardige getuigenis in Het Nieuwsblad. “Ik durf ’s avonds niet meer alleen buitenkomen. “Als kind speelden we hier buiten, nu zijn we bang om in elkaar te worden geslagen. Hoe het hier verder moet, weten we niet. Er was altijd wat overlast, maar zo erg als nu was het nooit.”

Vlaams Belang wil hard optreden en betere preventie

De Gentse Vlaams Belang-afdeling is naar eigen zeggen erg bezorgd over de situatie in Ledeberg. De partij wil dat er op korte termijn hard wordt opgetreden. Op korte termijn moeten we nu de politie-aanwezigheid opdrijven. Dat betekent camera’s – zowel vaste als mobiele, meer politiepatrouilles en willekeurige controlesNet zoals in de Brugse Poort, maar op duurzame leest, niet als korte ‘test case’. Het betekent echter ook dat de stad Gent – ondanks al hun dure woorden over samenleven en diversiteit – een kanker heeft laten woekeren en de tekens aan de wand niet heeft gelezen of niet heeft willen lezen”, zegt fractieleider en lokaal partijvoorzitter Johan Deckmyn.

Op de lange termijn wil de partij dat er werk wordt gemaakt van een pro-actief signalisatie- en preventiesysteem. Het Vlaams Belang wil dat het stadsbestuur de scholen inschakelt om sneller te kunnen ingrijpen bij het opmerken van spijbelaars, “een van de eerste signalen van jeugddelinquentie”. Daarnaast wil de partij dat buurtwerkers meer signalerend werken. Men stelt bijvoorbeeld voor om ongemotiveerde ouders aan te sporen via de OCMW-diensten.

Ook overlast in andere plekken in België en Nederland, politie kan niet meer normaal werken

De afgelopen dagen maken ‘jongeren’ het op verschillende plaatsen in het land bont. Ook de Blaarmeersen werd eerder al geplaagd door amokmakende jongeren. De politie heeft het ook niet makkelijk. Toen agenten in Gent een groep ‘Brusselse jongeren’ de Blaarmeersen uitzetten wegens overlast, kregen ze een klacht aan hun been wegens etnische zuivering. De politievakbond VSOA is de toestanden ook beu. 2 dagen geleden verspreidden ze nog beelden van een arrestatie in Schaarbeek. De agenten werden onmiddellijk omsingeld, uitgejouwd en aangevallen. Eén agent kreeg zelfs een messteek in zijn kogelwerend vest. Daarnaast is de kuststrook ook niet meer veilig, met al verschillende incidenten in bijvoorbeeld Blankenberge en Oostende. In Blankenberge bleek het over leden van een Afrikaanse jeugdbende uit Brussel te gaan.

Overlast met amokmakende ‘jongeren’ is niet uniek voor België. Ook Den Haag heeft problemen. In de Haagse Schilderswijk braken vorige week nog zware rellen uit. Honderden ‘jongeren’ kwamen de straat op om brandkranen open te draaien, vuurwerk af te steken, branden te stichten en auto’s en straatmeubilair te vernielen. De politie werd bekogeld met eieren en stenen. Daarnaast werd afgelopen vrijdag nog een buurtcentrum in Den Haag in vuur en vlam gezet met een molotovcocktail. In de Schilderwijk wonen vooral gezinnen van Turkse en Marokkaanse origine.

1 REACTIE