“De N-VA is sterk in karaktermoord: zo bouw je geen bruggen”, op die manier haalde Egbert Lachaert snoeihard uit naar N-VA. Zo legt hij de verantwoordelijkheid van de mislukking bij de partij van Bart De Wever. Maar zijn commentaren waren ook scherp op inhoudelijk vlak: “We hebben al een begrotingstekort van meer dan 20 miljard euro over twee jaar. De nota Magnette-De Wever zou 15 tot 16 miljard euro per jaar toevoegen. Sorry, maar dat wil ik mijn kinderen niet aandoen”, voegde de Open VLD voorzitter er met enig gevoel voor drama aan toe. Egbert Lachaert, leek vrijdag op de set van het programma Terzake van de VRT-televisie op die manier de finale doodsteek te geven aan de optie paars-geel. 

De voorzitter van de Vlaamse Liberale Partij werd geïnterviewd na het mislukken van de missie van de preformateurs, Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). “De ‘paars-gele’ coalitie had kans op slagen als er vanmorgen een keuze was gemaakt. Maar ze willen deze keuze niet maken en spelen liever een wedstrijd tussen partijen om ze te verdelen ”, vindt Egbert Lachaert. Hij zei ook verrast te zijn door de bijeenkomst van vrijdagochtend. “We hadden een opening verwacht, maar die is er absoluut niet gekomen.”

Egbert Lachaert: “Ik zie dezelfde rode saus als in de eerste nota van Magnette”

Net zoals hij al een keer eerder deed stelde Lachaert de nota van de preformateurs af als een louter socialistisch pamflet, “dat niet verder naar links kan staan”. En dan moest de finale doodsteek nog volgen: “Deze nota is net zo doorspekt met socialistisch rood als de eerste nota van Magnette.” Nochtans zou de nota van De Wever en Magnette ook stukken bevatten die zo goed als letterlijk werden overgenomen uit een voorstel van ‘de drie koningen’, waar ook de liberalen hebben aan meegewerkt.

Het kon volgens Lachaert niet linkser dan de nota die vrijdag voorlag. Als klap op de vuurpijl brandde hij ook de instutionele ambities van het duo De Wever-Magnette compleet af: “Ik zie dezelfde rode sociale saus als in de eerste nota van Magnette. En daar wordt nog iets anders aan gekoppeld dat nog slechter is, en dat is het nog ingewikkelder maken van onze staatsstructuur. We hebben bij de gezondheidscrisis gezien hoe slecht het werkt omdat ons land te ingewikkeld is en dat wil men nu nog eens doen voor justitie, politie, sociale zekerheid, …”

En wat met het idee van een “afspiegelingsregering”?

In feite zei Lachaert niks anders dan wat zowel hij als diverse van zijn partijkopstukken de voorbije weken al her en der hadden verklaard. Open VLD zal niet meewerken aan een verdere regionalisering. Dat klinkt toch heel anders dan wat Lachaert op 3 maart van dit jaar nog in een interview met Isolde Lasoen in Het Laatste Nieuws  vertelde. Daar deed hij een opmerkelijk voorstel. Hij pleitte er voor dat als er na zes maanden geen regering is hij pleitte voor een “afspiegelingsregering”. De Waalse en Vlaamse regeringspartijen moeten dan samen besturen en een begroting indienen bij Europa. Hij wilde er zelfs een straf aan koppelen als de federale regering geen begroting zou indienen. Dan zouden de dotaties aan gewesten, gemeenschappen en ook de weddes van alle politici met 20% verminderen.

Lachaert zei nog wel dat hij ook dit weekend op een oproep zou reageren als daarom wordt gevraagd. “Er zijn nog verschillende scenario’s mogelijk. En er is een heel duidelijke deadline, want premier Sophie Wilmès moet op 17 september naar het parlement gaan om vertrouwen te vragen”, besloot hij.