“We hebben geen politici nodig die anderen publiek afdreigen of schofferen”, dat was de boodschap van Egbert Lachaert (Open VLD) aan preformateur Bart De Wever (N-VA). Is België op weg naar nieuwe verkiezingen? Of komen de onderhandelaars de komende week toch nog tot een vergelijk? Zowel Bart De Wever als Egbert Lachaert speelden dit weekend hoog spel. Beide politici maakten dit weekend met enkele scherpe boodschappen en oneliners duidelijk dat de regeringsvorming geen wandeling in het park wordt. Dat blijkt uit diverse uitspraken van de beide partijvoorzitters in Het Laatste Nieuws, De Tijd en Het Belang van Limburg.

De afgelopen weken waren de formatiegesprekken in een stroomversnelling geraakt. Het grootste struikelblok is weg: PS en N-VA hebben elkaar 14 maanden na de verkiezingen gevonden. “We hebben grote vooruitgang geboekt”, zei Bart De Wever. De nota van de preformateurs zou, aldus Het Belang Van Limburg, een akkoord inhouden over de splitsing van een aantal bevoegdheden zoals gezondheidszorg, brandweer, delen van politie en van justitie. Ook over een aantal sociale maatregelen zou tussen N-VA en PS een compromis zijn bereikt. Zoals over de verhoging van het budget voor gezondheidszorg, het optrekken van de minimumpensioenen en de lage lonen en het verlagen van lasten.

Open VLD met “opgestoken middelvinger”

De gezamenlijke nota van MR en Open VLD kwam dan ook hard aan bij N-VA en PS. De nota voelt volgens onderhandelaars aan als “een opgestoken middelvinger naar N-VA, socialisten en christendemocraten”. Grootste ergernis blijft dat Open VLD hardnekkig blijft vasthouden aan de MR van George-Louis Bouchez. Die nota, en vooral de toon waarop die werd gecommuniceerd is slecht gevallen bij zowel N-VA en PS nochtans een aantal hoofdstukken letterlijk overnamen uit de teksten van de Arizona-coalitie. Een nota geschreven door Bouchez en Lachaert.

De liberalen pleiten onder meer voor een federale kieskring. Een voorstel dat De Wever nooit kan verkopen aan de N-VA. De stemming over ethische dossiers willen ze overlaten aan het parlement. Daarvan weet intussen iedereen dat zowel CD&V als N-VA dat net binnen een regering wilden bespreken. Tenslotte willen de liberalen ook de rol van de sociale partners inperken. Wat dan weer ‘imbuvable’ is voor de socialisten.  “Die nota leest als een verkiezingspamflet, als een sprookje”, oordeelde Bart De Wever. Niet realistisch dus. Bij VTM-nieuws sprak hij ook duidelijk uit wat iedereen in de Wetstraat al maanden aanvoelt. Tijd voor Lachaert om de flamboyante voorzitter van de MR te dumpen. 

 

De gezondheid en jobs beschermen, ondernemers ondersteunen, extra belastingen vermijden en het land beter doen werken:…

Geplaatst door Egbert Lachaert op Zaterdag 1 augustus 2020

Egbert Lachaert:“We hebben geen politici nodig die anderen publiek afdreigen of schofferen”

Lachaert gaf geen krimp en blijft de tekst van de preformateurs afdoen als “een socialistisch economisch programma van meneer Magnette”. Hij verwijst naar hogere uitkeringen, een vermogensbelasting en een vorm van effecten-taks. Bovendien geeft hij enkele duidelijke sneren naar N-VA: “Onze begroting zal binnen twee jaar een tekort hebben van meer dan 20 miljard”, klinkt het. En de nota van de PS en N-VA zal het land nog eens 10 miljard euro meer kosten”, poneert de Open VLD voorzitter. En dan volgt nog een directe uithaal richting de N-VA voorzitter: “We hebben politici nodig die mensen kunnen samenbrengen. Geen politici die anderen publiek afdreigen of schofferen en zo een oplossing nog verder weg brengen.” En om zijn punt duidelijk te maken plaatste de Open Vld-voorzitter nog een videoboodschap die nogmaals alle eerdere kritieken op een rijtje zette.

Dat de MR het hard speelt, verbaast niemand. De gekozen strategie van Lachaert daarentegen verrast. Van hem werd steun aan paarsgeel verwacht, zeker omdat hij eind vorig jaar met succes paarsgroen tegenhield. Maar het lijkt vooral de MR te zijn die profiteert van de liberale liefdesverklaringen. De Waalse liberalen leveren vandaag al de premier plus zes ministers in de federale regering. Elke nieuwe regering kan hij alleen maar een verlies betekenen voor MR. De Wever zei daarover 

Een N-VA topper: “De liberalen voelen zich oppermachtig, maar ze spelen met vuur”

Egbert Lachaert lanceerde zaterdagavond nog een videoboodschap op Facebook. Daarin stelt hij dat “de gezondheid en jobs beschermen, ondernemers ondersteunen, extra belastingen vermijden en het land beter doen werken de prioriteiten zijn” waar zijn partij voor gaat. En opnieuw volgt een uithaal naar het duo Magnette en De Wever: “Wat N-VA en PS nu op de federale regeringstafel leggen, staat daar ver van en moet worden bijgestuurd. We staan klaar met de liberale familie om een breed gedragen regeerakkoord te onderhandelen.”

“De liberalen voelen zich oppermachtig, maar ze spelen met vuur. Echt heel gevaarlijk voor de democratie. Geloof me maar” aldus een anonieme ‘topper’ van de N-VA die in de Tijd wordt geciteerd. Bouchez zelf, die gedraagt zich als de derde hond in het kegelspel. Op zijn sociale media postte de MR-voorzitter een filmpje waarin hij breed lachend aan zijn bureau zit en een pen in een potje mikt. “Un excellent weekend”, schrijft hij, met daarbij de hashtags #fun en #zomer.