“Laat éminence grise, desnoods van buiten de politiek, formatie overnemen”, dat stelt VBO-topman Pieter Timmermans voor. Nu Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) de regeringsvorming niet hebben kunnen in gang zetten, moet volgens Timmermans “een éminence grise” de formatie overnemen. Hij zegt dat in interviews met De Zondag en De Ochtend op Radio 1. Timmermans denkt aan iemand zonder politieke ambitie. Eventueel een oud-politicus of zelfs iemand van buiten de politiek. 

Volgens Timmermans dringt de tijd, “we gaan 10 procent welvaartsverlies kennen en 150.000 à 200.000 extra werklozen”. Liever nog dan verkiezingen wil hij dat een buitenstaander het probeert. Die kan overleggen met de politieke tenoren, de Nationale Bank, het Planbureau en de sociale partners.

“Hij of zij moet een stand van zaken opmaken van wat nodig is op sociaal, economisch, ecologisch en digitaal vlak, en vervolgens nagaan wie bereid is om mee te stappen in het verhaal. Hopelijk komt daar een meerderheid uit voort.” Timmermans noemt geen concrete naam voor zijn “noodscenario”. Maar liefst iemand “zonder politieke ambitie, die het sociaal-economische veld goed kent”. Ondanks Timmermans pleidooi voor een “technocratische formateur” meent hij niet dat die de uiteindelijke regering ook moet leiden.

1 REACTIE

  1. Geachte mijnheer Timmermans, deze zondagmorgen 16/8 heb ik met aandacht naar je betoog geluisterd op VRT1 radio. Wat jij er vertelde over partijen die mekaars tegenpool zijn, de economie die lijdt aan de afwezigheid van coherent bestuur, tot een bekwaam buitenstaanders die tijdelijk de teugels in handen zou moeten nemen. Dat is wellicht allemaal waar. Waar ik U echter geen woord heb over horen zeggen is over de waarde van de democratie en over de uitslag der laatste verkiezingen. Direct één vijfde van de stemmen uitsluiten van de besluitvorming… wat denkt U, mr Timmermans daarvan. Is het nog nooit in je opgekomen om dit in je betoog mee te nemen ?
    Daarjuist hoorde ik dat ‘vakbonden’ jouw suggestie tot het aanstellen van een technocraat afwijzen. Zijn vakbonden dan wél partij in een regeringsvorming?