Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft van de koning de opdracht gekregen om nog minstens een week verder te gaan met zijn opdracht om een federale regering te vormen. Dat meldt Belga. Er wordt gewerkt aan een zogenaamde Vivaldicoalitie, paars-groen aangevuld met christendemocraten. 

Nadat Bart De Wever en Paul Magnette hun opdracht als preformateurs neerlegden, werd Egbert Lachaert het veld ingestuurd met de taak een federale regering te vormen. Vanmorgen bracht hij daarover voor het eerst verslag uit bij de koning.

Gisteren bleek dat Lachaert resoluut voor een regering zonder N-VA kiest en formatiegesprekken verderzet met de groenen, socialisten, liberalen en eventueel christendemocraten. Het paleis leek tevreden te zijn met de geboekte vooruitgang en sprak na het onderhoud met Lachaert over “een tussentijds verslag dat wijst op constructieve gesprekken voor de vorming van een meerderheidsregering”.

De koning besliste om de opdracht van Lachaert te verlengen met minstens een week. Zelf hoopt de Open Vld-voorzitter tegen volgende week nieuw te hebben en eventueel echt te beginnen met het vormen van een regering. “Ik denk dat de bevolking vraagt dat de partijen zichzelf overstijgen. Er is nog inhoudelijk werk aan het project, maar we hopen binnen de week nieuws te hebben en dan echt de volgende stap te kunnen zetten. Er is al heel goed gewerkt, de goeie wil is er om vooruit te gaan.”

1 REACTIE