N-VA-Kamerlid Koen Metsu heeft zaterdagavond verzocht dat de commissie Binnenlandse Zaken vervroegd uit vakantie terugkeert om de situatie aan de kust te bespreken. De voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) ging in op het voorstel van Metsu en vroeg op zijn beurt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) om de leden van zijn commissie aankomende week samen te roepen.

Naar aanleiding van de ongeziene situatie aan de Vlaamse kust de afgelopen dagen vroeg Metsu om de commissie Binnenlandse Zaken op te vorderen om de heisa in onze badplaatsen te bespreken. “Niet enkel de beelden uit Blankenberge, Knokke en Oostende zijn waanzinnig, maar vooral het gedrag bij bepaalde groepen jongeren kan niet langer door de beugel”, zegt Metsu.

Allochtone amokmakers

Zaterdagnamiddag braken zware rellen uit op het strand en de zeedijk van Blankenberge. Op videobeelden is te zien hoe een grote groep allochtone jongeren de politie omsingelde. Ze gooiden met parasols en gebruikten stokken van zeilen als wapens om de politie te bekogelen. Negen agenten raakten gewond. De 20 gearresteerde relschoppers zijn Brusselse jongeren die deel uitmaken van Afrikaanse jeugdbendes.

De buitenproportionele taferelen zijn ook Theo Francken (N-VA) niet ontglipt. Hij schrijft dat zijn partij het debat over respect voor de politie en over de zwarte lijst voor amokmakers in onze openluchtzwembaden trekt. Francken kaartte al eerder aan dat zijn provincie Vlaams-Brabant vele zomers geteisterd wordt door groepjes vaak allochtone, Brusselse jongeren die stennis komen maken op de openluchtdomeinen. “Een aantal jongeren misdraagt zich zomer na zomer. Ze verwijten ons te stigmatiseren, maar dat slaat helemaal nergens op. Wij weigeren echter weg te kijken van de waarheid. Dat is iets helemaal anders”, benadrukt Francken.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

De beelden van de kust zijn choquerend en erg verontrustend. Het probleem stelt zich echter al jaren in onze…

Publiée par Theo Francken sur Dimanche 9 août 2020

Een uitbreiding van de reeds goedgekeurde resolutie om meer veiligheid te creëren in en rond recreatiedomeinen en openluchtzwembaden moet de straffeloosheid stoppen volgens N-VA.

De voltallige Kamerfractie doet zelf enkele concrete voorstellen via Facebook. Ze vragen onder meer een dringend overleg met parketten om snelrecht toe te passen en het invoeren van een aanmeldingssysteem bij en monitoring van opstappende treingebruikers

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Onze Vlaamse kust moet veilig en gezellig blijven. Wie die sfeer niet respecteert, pakken we concreet én direct aan….

Publiée par N-VA sur Dimanche 9 août 2020

“Zwarte lijst geen zaligmakende oplossing”

“Nultolerantie is nodig om deze onaanvaardbare praktijken van geweld tegen politiemensen een halt toe te roepen. Mijn voorstel was en is een kordate aanpak met zware straffen.” Daarom vraagt Metsu de regering zijn reeds goedgekeurde resolutie zwarte lijst in recreatiedomeinen uit te breiden naar stranden en zomerbars. Zo worden ze overal tegelijk geweerd en wordt op die manier het recidivisme afgestraft. “Oostende en Blankenberge werken toch al met een registratiesysteem. Het aanleggen van een zwarte lijst is dus niet moeilijk. Deze amokmakers horen niet thuis op onze stranden. Mijn voorstel faciliteert zware straffen en een plaatsverbod.”

Metsu is zich ervan bewust dat een zwarte lijst niet zal volstaan om deze groep herrieschoppers aan te pakken. “De zwarte lijst die ik voorstel is ook niet de zaligmakende oplossing. Laat dat klaar en duidelijk zijn. Echter, het is wel een stap vooruit in de goede richting. Maar het tij zal moeten keren om komaf te maken met deze straffeloosheid. Onze partij staat altijd open voor alle constructieve voorstellen die bouwen aan een veilig Vlaanderen”, reageert Metsu.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

https://www.facebook.com/koenmetsublogt/posts/3003147889783998

Plaatsverbod en fikse boete

De zwarte lijst gaat gepaard met een het plaatsverbod en een fikse boete: “We kunnen dit invoeren naar analoog met de voetbalwet. Het effect van stadionverboden, gebiedsverboden en boetes zorgen voor een daling van het geweld in en rond de stadions. Daarnaast worden de gegevens van stadionbezoekers via een abonnement of toegangskaart op naam ter plaatse gecontroleerd. Een zwarte lijst met de gegevens van amokmakers in onze recreatiedomeinen en op onze stranden is, rekening houdend met de privacywetgeving, daarom ook administratief perfect mogelijk.”

Metsu zegt zich oprecht veel zorgen te maken. “Ook al is het nu zomerreces, wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en minister Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem aanmanen hier nu komaf mee te maken. Dit gebeurt de dag van vandaag te veel en dat is betreurenswaardig. Is het niet in onze hoofdstad of één van haar buitenwijken dan wel op onze recreatiedomeinen en nu dus ook aan onze Vlaamse kust waar duizenden gezinnen willen genieten van hun vakantieweekend aan zee. Zij die hun uiterste best doen zich wel aan de regels te houden, worden van hun rust tijdens een staycation ontnomen door een groep crapuleuze amokmakers”, besluit Metsu.

Hij benadrukt het feit dat geweld en agressie tegenover onze politiediensten al jaren toeneemt en veel verder reikt dan alleen onze recreatiedomeinen en stranden. Daarom hoopt Metsu dat de commissie Binnenlandse Zaken eerstdaags bij elkaar geroepen wordt zodat hij samen met zijn collega’s tot structurele oplossingen kan komen om het geweld tegen politiediensten en de straffeloosheid van de amokmakers te stoppen.

1 REACTIE