De vzw Klimaatzaak werd op 10 november 2014 opgericht door onder anderen Tom Lenaerts, Stijn Meuris, Nic Balthazar en Francesca Vanthielen. Klimaatzaak is een burgeractie die de Belgische overheden via het gerecht wil dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen.

Volgens de vzw is het geen aanval op de overheden. “Nee. Integendeel. Klimaatzaak wil een hulpmiddel zijn, een activator voor duurzame maatschappelijke en politieke verandering. We gebruiken dit rechtsmiddel niet tegen een minister of een regering, maar uit liefde voor de samenleving en voor het klimaat. Niet tegen, maar voor. Samen, als het kan.”

Info

Bij de balanscentrale van de Nationale Bank van België (NBB) is er geen informatie beschikbaar over de vzw. Gelukkig publiceert de vzw wel cijfers. In 2019 bedroegen de inkomsten – vooral giften – in totaal 286.104 euro. De uitgaven bedroegen vorig jaar maar liefst 359.097 euro. Vooral de juridische kosten waren opmerkelijk. Het tekort bedroeg vorig jaar dus bijna 73.000 euro. De vzw vraagt dan ook om te doneren: “Voor de prijs van één koffie of één pintje per maand help jij mee onze gerechts-, communicatie- en werkingskosten te dragen. Je doet je gift eenvoudig en veilig, via Gocardless, PayPal, Mollie of overschrijving. Al je financiële informatie is beveiligd en je kan je maandelijkse storting op elk moment stopzetten.” De advocaten… euh… het klimaat zal u dankbaar zijn.

1 REACTIE