Een jongerenbende ‘criminal justice’ genaamd, maakt volgens Het Laatste Nieuws, jacht op jonge holebi’s. Ze communiceren via een chatgroep van 600 leden met één doel: jonge holebi’s in elkaar slaan, filmen en de beelden delen. Vorige week maakte SCEPTR hier al melding over. De video was geplaatst door de satirische website ‘t Scheldt en laat zien hoe jongeren twee slachtoffers bedreigen en in elkaar meppen. Dat filmpje blijkt nu slechts het topje van de ijsberg te zijn.

Het Laatste Nieuws ontdekte dat de beelden circuleren binnen een chatgroep op Telegram, genaamd ‘Criminal Justice’. Die naam was ook al te zien op het filmpje uit Leuven. Volgens Het Laatste Nieuws bevat de chatgroep “veelal Tsjetsjenen” en  “verheerlijken ze expliciet geweld met honderden filmpjes”. Daarnaast zou men leden aanzetten actief online op zoek te gaan naar mensen “die in hun ogen een pak slaag verdienen”. Vooral holebi’s zijn geviseerd.

Doodsbedreigingen in chat: “Gays moeten geslacht worden”

‘Criminal Justice’ is daarnaast ook de naam van een Instagrampagina. Maar vooral de Telegramgroep springt in het oog en kreeg heel wat extra leden waardoor de teller nu rond 600 staat. Ongeveer 400 video’s en foto’s worden gedeeld. Steeds staat expliciet geweld centraal. Naast beelden van het internet geplukt, vallen vooral de video’s op die de leden zelf gemaakt hebben in Blankenberge, Antwerpen, Roeselare en Leuven.

In die context situeert zich dus het filmpje uit Leuven dat vorige week opdook en waarop te zien was hoe één slachtoffer in elkaar gemept werd, en een anders slachtoffer op zijn knieën om vergiffenis moest smeken.

Uit chatberichten die de krant kon inzien blijkt dat de leden bewust op zoek gaan naar jonge holebi’s met wie ze contact zoeken via de chatfunctie van TikTok en Instagram. Vervolgens sporen ze hen fysiek op via hun IP-adres. Volgens de informatie van de krant deinst de bende er niet voor terug om gebruik te maken van messen en vuurwapens (al dan niet vals) te gebruiken als ze hun slachtoffers benaderen. In de chat worden expliciete doodsbedreigingen geuit: “Gays moeten geslacht worden”, schrijft iemand letterlijkOf nog: “Die ouders overdrijven. Wat die doen is niet normaal. Die moesten die 

Een anoniem slachtoffer: “Ik moest op mijn knieën gaan zitten en excuses aanbieden”

Er is opvallend weinig bereidheid om te praten bij de jonge slachtoffers, toch kon HLN één getuigenis van een jongeman uit Antwerpen optekenen. Die vertelt dat hij op de Groenplaats in Antwerpen, samen met een vriendin achtervolgd en bedreigd is: “Even verderop stonden twee gasten luide muziek te spelen. Toen we vertrokken, begonnen ze ons plots te achtervolgen. En even later werd ik bedreigd via Instagram. Maar ik ben ook niet iemand die me laat doen, en dus heb ik met hen afgesproken om te praten. Had ik niet moeten doen… Ze hebben me zwaar bedreigd. Ik moest op mijn knieën gaan zitten en mijn excuses aanbieden. Wat als ik dat niet gedaan had? Dan zou ik zwaar aangepakt geweest zijn.”

De modus operandi van de daders vertoont opmerkelijk veel gelijkenissen met de feiten uit het filmpje in Leuven. Ook  daar lijkt het filmpje te dienen als een soort “jachttrofee” en deelt men het via sociale media. De getuige uit Antwerpen gelooft dat de groepsbeheerders jongeren bewust aanzet tot het plegen van agressie. 

Slachtoffer gedwongen tot tweemaal toe schoenen dader te likken

In het filmpje uit Leuven is ook het woord ‘Zemmel’ te horen. Dat is een scheldwoord dat Marokkanen gebruiken voor homo’s. Die feiten worden onderzocht door het parket van Leuven. Het slachtoffer uit Antwerpen diende, aldus nog de krant, geen klacht in. 

Het Laatste Nieuws plaatste vandaag ook het filmpje van het anonieme slachtoffer uit Antwerpen online. Daarin is te zien hoe een jongen op zijn knieën gedwongen zit. Tot twee keer toe moet hij de schoenen van één van de daders likken. Vervolgens krijgt hij nog een rake klap in het gezicht. 

3 REACTIES

  1. Onze justitie, wetten en rechtspraak zijn geënt op onze waarden, zeden en gedrag. De straffen navenant, maar ten overstaan die Sahara en sub-Saharanozems zijn krachtiger remedies nodig, en geen activistische rechters die hun linkse attitude niet kunnen, zelfs niet willen wegsteken. Er moet veel meer gebruik worden gemaakt van repatriëring, afnemen van leeflonen, de onkosten voor politietussenkomsten verhalen op de ouders. Die tenslotte hun brave jongetjes slecht of niet hebben opgevoed. Zoals het nu gaat lachen deze maatschappij destabiliserende elementen ons, onze politie en ons systeem vierkant uit. Ongestraft.