De Britse premier Boris Johnson (Con.) heeft hard uitgehaald naar de BBC, omdat de omroep van plan is de tekst van enkele populaire patriottische volksliederen te schrappen. ‘Land of Hope and Glory’ of ‘Rule, Britannia!’ worden door ‘Black Lives Matter’-aanhangers geassocieerd met het kolonialisme en slavernij. “Het is tijd dat we stoppen met onze tenenkrommende schaamte over onze geschiedenis, over onze tradities, en over onze cultuur, en stoppen met deze algemene vlaag van zelfverwijt en slapheid”, zegt Johnson.

“Zij proberen mij ervan te weerhouden dit te zeggen”, zei de Britse premier Boris Johnson (Con.) dinsdag tegen de pers. “Maar als het juist is – wat ik niet echt kan geloven – dat de BBC zegt dat ze de woorden van ‘Land of Hope and Glory’ of ‘Rule, Britannia!’ niet zullen zingen, zoals ze traditioneel doen aan het einde van The Last Night of The Proms. Dan denk ik dat het tijd is dat we stoppen met onze tenenkrommende schaamte over onze geschiedenis, over onze tradities, en over onze cultuur, en stoppen met deze algemene vlaag van zelfverwijt en slapheid. Ik wilde dat gewoon even kwijt.”

(Lees verder onder de tweet.)

Tekst geschrapt 

De Britse staatsomroep BBC organiseert jaarlijks een reeks van zomerconcerten, de BBC Proms, met de ‘Last Night of the Proms’ als afsluiter in de Royal Albert Hall. Het afgelopen weekend werd bericht dat twee traditionele en populaire volksliederen weleens uit het concert geschrapt kunnen worden.

‘Rule Britannia’ en ‘Land of Hope and Glory’ worden door veel ‘Black Lives Matter’-aanhangers immers geassocieerd met kolonialisme en slavernij. Met name de ‘woke’ Finse dirigente Dalia Stasevska zou voorstander zijn van een “modernisering” van het repertoire. Maandag geraakte bekend dat de BBC de twee liederen toch zal spelen, maar dan wel in een orkestrale versie zonder zang of tekst. Volgens de Britse staatsomroep is dit een gevolg van het coronavirus.

1 REACTIE