Volgens de legendarische Britse komiek en acteur John Cleese wordt humor kapot gemaakt door de politiek correcte ‘woke’-cultuur. “Heel wat politiek correcte mensen hebben absoluut geen gevoel voor humor”, zegt de Monty Python-ster in ‘The Last Laugh’, een podcast van The Daily Beast.

John Cleese – bekend van onder meer Monty Python – ondervond de gevolgen van de politiek correcte afrekencultuur onlangs aan den lijve. Zo werd een van de bekendste afleveringen van Fawlty Towers vorige maand tijdelijk van Britse streamingdiensten gehaald. In de podcast ‘The Last Laugh’ haalt Cleese uit naar de ‘woke’-cultuur, die humor volgens hem kapot maakt.

(Lees verder onder de tweet.)

Cleese: “Veel politiek correcten hebben geen gevoel voor humor”

“Het is zo compleet veranderd, omdat we bijvoorbeeld nooit ‘fuck’ mochten zeggen. Dat was absoluut onaanvaardbaar. Nu kijkt niemand daarnaar. Dat is een groot verschil. Maar je kon tenminste grappen maken”, zegt Cleese over de verschillen tussen de politieke correctheid van vroeger en nu. “Er zijn veel mensen die nu politiek correct zijn zijn die absoluut geen gevoel voor humor hebben. Ik zou graag, op een vriendelijke manier, met een aantal ‘woke’ mensen willen debatteren voor een publiek. En ik denk dat het eerste wat ik zou vragen is: ‘Vertel me alsjeblieft een goede ‘woke’ grap.'”

“Wat ze niet begrijpen is dat er twee soorten plagerijen zijn”, zegt de komiek. “Er is echt vervelend geplaag, wat vreselijk is, en we zouden het niet moeten doen, punt. Maar de andere vorm van plagen is liefdevol. Je kunt mensen enorm liefkozend plagen en het is een mechanisme om te binden. Alle humor is cruciaal. Je kunt niet lachen om perfecte mensen. Als je iemand op het scherm hebt die perfect, intelligent en vriendelijk en flexibel is en een goed mens, dan is daar niets grappigs aan. Dus we lachen alleen maar om de zwakheden van mensen, maar dat is niet wreed. Je kunt om de zwakheden van mensen lachen op zeer grappige en gulle manieren.”