Italië wil geen illegale migranten meer toelaten op haar grondgebied. Dat stelde Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio na een gesprek met de Tunesische president Kais Saied. De voorbije maanden nam illegale migratie richting Europa weer fors toe, de meerderheid vertrekt vanuit Tunesië. 

Sinds de explosie van de asielcrisis in 2015 proberen ieder jaar tienduizenden migranten vanuit Afrika illegaal de oversteek te wagen naar Europa. De voorbije maanden en jaren neemt het aantal illegale migranten fors toe, in het kader daarvan trok een Italiaanse delegatie met onder meer Luigi Di Maio naar de Tunesische hoofdstad Tunis.

Di Maio had er een ontmoeting met de Tunesische president Kais Saied om afspraken te maken over een betere bilaterale samenwerking en over het tegenhouden van illegale migranten. In het verleden vertrokken die illegale migranten immers het vaakst vanuit Libië, maar alsmaar vaker kiezen ze nu Tunesië als vertrekland.

Na afloopt benadrukte Di Maio dat illegale migranten geen plaats hebben in Italië, en dat ze dus ook niet hoeven te vertrekken. “Er is geen sprake van om degenen die illegaal aankomen in Italië daar te laten verblijven”, aldus Di Maio. Hij benadrukte ook dat Italië bereid is alle nodige hulp te bieden aan Tunesië om illegale migranten tegen te houden.