Het leger van Israël heeft tanks ingezet tegen doelwitten van Hamas in de Gazastrook, dat meldt Al Jazeera. Dit doet het land als reactie op vuurbommen en raketten die eerder werden afgevuurd op Zuid-Israël. “De tanks hebben enkele militaire doelwitten geviseerd. De doelwitten waren observatieposten van de terreurorganisatie Hamas,” stond te lezen in een verklaring van het leger.

Israël beweert dat, buiten de aanvallen met explosieven die via ballonen de grens werden overgestuurd, er ook tientallen mensen zouden geprobeerd hebben om rellen te beginnen aan de veiligheidshekkens afgelopen zondag. Relschoppers zouden banden in brand gestoken hebben. Daarnaast zouden ze met explosieven hebben gesmeten naar de hekkens. Er zijn daarbij geen gewonden gevallen. Afgelopen week heeft Israël ook de sancties op het Palestijnse gebied, dat al sinds 2007 geblokkeerd wordt, verstrengd. Zo heeft Israël bijvoorbeeld het toegestane visgebied verkleind.

Karem Abu Salem

Daarnaast blokkeert Israël de toevoer van goederen langs bepaalde wegen zoals de Karem Abu Salem. Volgens Palestijnse beambten zou dat vooral de import van bouwmaterialen belemmeren. Israël zegt ook dat het land zal stoppen met brandstof te importeren in de Gazastrook. Woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, noemt deze maatregelen “een verschrikkelijke daad van agressie” die de economische problemen in de Gazastrook zullen verergeren.

Ook afgelopen zaterdag waren er ongeregeldheden bij de veiligheidshekkens. Relschoppers zouden toen ook al met explosieven hebben gesmeten. Daarom voerde Israël op zondag luchtaanvallen uit. Er is eigenlijk een wapenstilstand ondertekend met steun van Egypte, Qatar en de VN, maar het is niet de eerste keer dat de Palestijnen in Gaza en de Israëlische regering met elkaar botsen. Vaak worden daarbij raketten, explosieve ballonnen of mortieren ingezet.

Volgens Harry Fawcett, een journalist van Al Jazeera, zijn de toenemende spanningen het resultaat van de economische problemen in Gaza. De werkloosheid in de enclave stijgt enorm snel. Meer en meer Palestijnen leven onder de armoedegrens. Van de 2 miljoen mensen in Gaza, leeft meer dan de helft in armoede. De Palestijnse woede wordt ook aangewakkerd door het verdrag tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten afgelopen donderdag.

Historisch akkoord: Emiraten en Israël normaliseren betrekkingen