Israël verkeert in shock na een groepsverkrachting van een 16-jarig meisje. Twee minderjarige daders werden gearresteerd. Daarmee staat het totaal aantal arrestaties inmiddels op vier. Dat melden Times of Israël, BBC en Het Parool

Het minderjarige meisje was samen met een vriendin op reis naar het meest zuidelijke punt van Israël, in de badplaats Eilat aan de Rode Zee. Tijdens een avondje uit is het meisje dronken gevoerd en is ze meegenomen naar een hotelkamer. Volgens de politie waren “meerdere jongeren” betrokken bij de groepsverkrachting. 

Ze gingen allemaal samen uit om te drinken voordat ze teruggingen naar een hotel, waar de mannen het meisje de een na de ander zouden hebben verkracht. De autoriteiten zeggen dat de vriend van de tiener haar probeerde te helpen, maar de mannen niet kon stoppen.

30 daders wachtten hun beurt af tot ze het meisje konden verkrachten

De zaak wekt bijzonder veel opschudding en in Tel Aviv kwamen zelfs betogers op straat. Daarbij riep men slogans als “Verkrachting is moord”, en “Nee is nee. Welk deel van nee heb je niet begrepen? Schande!”.

Diverse bronnen hebben het over 30 daders die in de rij hun beurt hebben afgewacht, tot ze het dronken meisje de een na de ander konden verkrachten. Ooggetuigen zouden niet hebben ingegrepen.

De tiener deed zelf aangifte bij de politie. Een van de verdachten zou bekend hebben dat een groep van 30 mannen seks had met het meisje. Die beweerde echter dat van dwang geen sprake was. Toch heeft één van de verdachten een strafblad omdat hij dreigde een politieagente te misbruiken.

Israëlische politici reageren gechoqueerd

De identiteit van de twee gedetineerde verdachten is niet openbaar gemaakt, maar volgens berichten in de lokale media gaat het om Israëlische inwoners van in de twintig. Een van hen werd gearresteerd nadat de politie videobeelden had ontdekt in de berichten tussen hem en de tiener. De verdachte ontkent de communicatie met het meisje ontkend en beweert dat iemand anders zijn telefoon gebruikte.

Ook Israëlische politici mengen zich in het maatschappelijk debat en uitten hun verontwaardiging. Zo zei premier Benjamin Netanyahu omschreef dat de verkrachting “misdaad tegen de menselijkheid” was. Ook de Israëlische Minister van Defensie, Benny Gantz, heeft de feiten al veroordeeld. “Het politieonderzoek is nog gaande, maar het is belangrijk dat ik een boodschap overbreng aan degenen die hebben deelgenomen aan of getuige zijn geweest van deze zaak of anderen: het enige dat je hebt bewezen, is tot welke verdorvenheid van je ziel en moraliteit je in staat bent”, tweette hij.