“Is de Belgische overheid nog in staat de gevolgen van massamigratie te bestrijden?” Dat vraagt de Nederlandse commentator en onafhankelijk journalist Joost Niemoller zich af op Twitter. “Of staan we voor een “beginnende burgeroorlog in Europa”, werpt hij op. 

Op Twitter verbaast Niemoller zich over de strenge maatregelen die burgemeester Duméry van de stad Blankenberge nam: “Stad afgesloten in België vanwege massale vechtpartij door allochtonen. Het is duidelijk dat de Belgische overheid niet meer in staat is de gevolgen van de zelf opgeroepen massamigratie te bestrijden.” is zijn streng oordeel. 

Blankenberge op slot voor dagjestoeristen

De stad Blankenberge is vandaag afgesloten voor dagjestoeristen. Dat is het gevolg van de zware vechtpartij die gisteren op het strand veroorzaakt werd en waar heel wat jongeren van allochtone origine afkomstig uit Brussel bij betrokken waren.

“Onze stad heeft een time-out nodig”, zegt burgemeester Daphné Duméry (N-VA) na de grote vechtpartij op het strand. “Dat betekent dat we dagjestoeristen, op zondag 9 augustus, zo veel mogelijk willen weren uit Blankenberge.”

Enkel inwoners, tweede verblijvers, meerdaagse verblijfstoeristen en mensen die  in Blankenberge werken zullen binnen mogen. Politiecontroleposten zullen het toegangsverbod afdwingen door controles op alle invalswegen. “Wie dus in Blankenberge toekomt zal dus een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren”, aldus burgemeester Duméry.

NMBS: “Als de politiek beslist, zullen wij ons schikken.”

Het kabinet van mobiliteitsminister François Bellot (MR) vond zaterdagavond dat de NMBS  een antwoord moest bieden op de vraag van burgemeester Dumery en plaatsvervangend gouverneur Martens. Die vraag om minder treinen in te zetten is “een operationele vraag” is. Waarop de woordvoerder van de NMBS liet weten: “Als de politiek dat beslist, dan zullen wij ons schikken.” Kortom, een bijzonder cynisch spelletje van het doorschuiven van verantwoordelijkheden.

Het Nieuwsblad citeerde de plaatsvervangende gouverneur Anne Martens: “Kustburgemeesters kunnen desnoods het stationsgebouw op hun grondgebied sluiten om de “onverantwoorde” toestroom aan treinreizigers een halt toe te roepen.” Bart Tommelein, burgemeester van de stad Oostende voegde zondagochtend ook de daad bij het woord. Hij besliste omstreeks tien uur dat het station van Oostende vanaf 11.00 uur zal gesloten worden. Net als dat van Blankenberge.

“Problemen op strand zijn probleem van ‘normen en waarden’, niet van treinen”

In Knokke-Heist bleef het vandaag rustig. Daar was nauwelijks politie te bespeuren. Wel was er een ploeg van Securail aanwezig. Toch blijkt het nergens aanschuiven om de gemeente binnen te komen en is het “duidelijk veel kalmer dan gisteren”, aldus Securail.

Zondagochtend bracht de woordvoerder van minister François Bellot (MR) eindelijk duidelijkheid. Daarbij gaf hij nog een tik op de vingers van de Vlaamse kustburgemeesters. “Gisterenavond werd zonder overleg unilateraal aangekondigd dat er geen treinen mogen rijden voor 1 dag. Het spoor is een industriële keten waar je niet zomaar kan aan morrelen en kan wijzigingen doen, zeker niet op zo’n korte termijn”, aldus zijn woordvoerder Jasper Pillen.

“De treinregeling is bovendien vervat in het vervoersplan, goedgekeurd door de Ministerraad. De NMBS en de minister kunnen niet zomaar daarin schrappen.” Bellot benadrukt nog “dat we ons niet moeten vergissen van debat”. Volgens de minister zijn “de beelden van gisteren op het strand in de eerste plaats een probleem van normen en waarden, niet van treinen.

3 REACTIES

  1. Eigenlijk heb ik enig begrip voor de onruststokerij van die ingevoerden hier. Zelf leefde ik tien jaar aan de Eufrat en in zwart Africa. Als zij de zwakte en in hun ogen onkunde van ons gerechterlijk apparaat zien en het vergelijken met wat ze in de thuislanden gewoon zijn lachen ze terecht met ons. Dat is ook een beetje begrijpelijk : ze krijgen steeds gelijk van onze pers en van de gerechterlijke administratie. De Politiemensen, als hun directe opponenten, zijn met handen en voeten gebonden door onze verziekte wetgeving en en bepamperende magistratuur. Tegen die gastjes handelen, zoals ze het thuis gewoon zijn, zou al ietsjes kunnen helpen.