Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft Facebook het bevel gegeven om alle profielen te verwijderen die de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro steunen. De accounts worden niet enkel in Brazilië geblokkeerd, maar wereldwijd. Facebook werd gedwongen aan die internetcensuur gehoor te geven en besloot daarom deze accounts te blokkeren. Ook Twitter kreeg zo een bevel.

Het Braziliaanse hooggerechtshof beweert dat die profielen gebruikt worden “om valse informatie te verspreiden”. Die valse informatie zou onder andere betrekking hebben gehad met de rechters van het hooggerechtshof zelf. Facebook blokkeerde de profielen enkel in Brazilië, maar daar waren de rechters niet blij mee. “Gewoon je instellingen veranderen, en je hebt opnieuw toegang,” klonk het. Rechter Alexandre de Moraes gaf daarom het bevel om de profielen wereldwijd te blokkeren. Facebook moet ook een boete van 312.000 euro betalen. In totaal gaat dit over 12 profielen op Facebook en 16 op Twitter.

“Geconfronteerd met de dreiging om een medewerker strafrechtelijk aansprakelijk te stellen, hebben we geen andere keuze dan ons aan de beslissing te houden en de profielen wereldwijd te blokkeren”, zegt Facebook zaterdag in een verklaring volgens de VRT. “Dit is een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting,” voegt het bedrijf daarbij toe met de boodschap dat ze in beroep zullen gaan tegen deze internetcensuur.