Oud-burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot werd vermoord met een hamer in haar slaap. Dat meldt Het Nieuwsblad. De krant onthult tevens de naam en foto van de verdachte, vooralsnog omschreven als Jurgen D. Het zou gaan om haar vriend Jurgen Demesmaeker (49), met wie Uyttersprot sinds enkele maanden een relatie had. Demesmaeker is een reclameagent en immobiliënmakelaar uit Aalst.  Dinsdagochtend nam de man een hamer sloeg er Ilse Uyttersprot (53), in haar slaap terwijl ze in bed lag, mee op het hoofd. Omwille van de modus operandi weerhoudt het parket de kwalificatie ‘moord’. Vermoed wordt dat hij de feiten zou gepland hebben. De raadsvrouw van de verdachte ontkent dat.

Stilaan komen er meer details naar boven over de omstandigheden waarin de oud-burgemeester en schepen van Aalst, werd omgebracht. Hij zou tegenover de onderzoeksrechter verklaard hebben dat hij die dinsdagochtend naar de berging gegaan is, en daar het moordwapen, een hamer uit de gereedschapskist, zou genomen hebben. De verdachte zou zijn slachtoffer hebben omgebracht, terwijl die nog in bed lag te slapen. Dat werd ook bevestigd door Demesmaekers advocate Krist’l De Paepe, na de zitting bij de onderzoeksrechter.

Omstreeks 8 uur dinsdagochtend ging Demesmaeker zichzelf aangeven, en bekende hij de feiten. Het moordwapen werd later in het appartement teruggevonden.

(lees verder onder deze tweet)

Moord met voorbedachten rade

Het gegeven dat Demesmaeker zijn slachtoffer ombracht in haar slaap, en vervolgens een hamer ging nemen, uit een gereedschapskist, is voor de onderzoeksrechter een element dat voorbedachtheid inhoudt. Daarom wordt Demesmaeker dus verdacht van moord. Zijn advocate heeft het over doodslag, een minder zware kwalificatie. “Hij had niet de intentie of het plan om haar te vermoorden”, zegt ze.

De verdachte zou al een tijd slecht in zijn vel hebben gezeten maar ontkent dat het koppel uit elkaar zou gaan.  “Hij had een depressieve dip, door corona en de lockdown. Het speelde in op zijn gemoed. De zaken gingen er ook slecht door. Ilse was bezorgd om hem en ze had een afspraak gemaakt bij de psychiater, waar ze toen samen naartoe zijn gegaan. Hij wou die dip ook uit zijn lijf”, aldus nog de advocate van Demesmaeker.

Veroordeeld maar geen dag cel gezien gezien

Demesmaeker is in elk geval niet onbesproken. In 2014 werd hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Hij probeerde toen zijn ex-vriendin te wurgen door haar de keel dicht te knijpen. Hij zou zou haar ook nog lange tijd belaagd hebben. “Ook andere vrouwen met wie hij een relatie gehad heeft, zouden door hem mishandeld geweest zijn”, zo weet Het Nieuwsblad nog.

Wurging, de keel dichtknijpen, belaging met berichten en ongewenste foto’s. Een eerdere veroordeling voor slagen. Het verleden van Jurgen ­Demesmaeker (49), die zichzelf aangaf voor de moord op Ilse Uyttersprot, leest allesbehalve fraai. Hij werd in 2014 voor het geweld tegen zijn ­ex-vriendin veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Opmerkelijk: de vrouw deed als slachtoffer meermaals aangifte bij de politie: “Maar hieraan was tot dan toe geen gevolg gegeven”.

Uit het vonnis, dat Het Nieuwsblad kon inzien, blijkt dat het om ernstige feiten gaat. Demesmaeker stuurde aan zijn ex-partner beledigende sms’en en on­gewenste foto’s. Finaal pleegde hij ook fysiek geweld. Uit een klacht bij het gerecht blijkt dat hij haar probeerde te wurgen door haar hals met beide handen te omknellen en haar keel toe te knijpen.

Opmerkelijk: volgens de aanklacht zou de vrouw daarover reeds meermaals aangifte hebben gedaan bij de politie. “Maar hieraan was tot dan toe geen gevolg gegeven”, aldus het vonnis. Tijdens zijn ondervraging over de feiten zei Demesmaeker dat hij de vrouw wilde “kalmeren”. Ondanks een eerdere correctionele veroordeling wegens opzettelijke slagen, sprak de Rechtbank van Dendermonde slechts een voorwaardelijke celstraf van zes maanden uit. Demesmaeker moest zich wel laten begeleiden voor zijn agressieproblematiek.