Er zijn vijf nieuwe minuten opgedoken van de beruchte ‘Ibiza-video’ die toenmalig Oostenrijks vice-kanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) in 2019 de kop kostte. Waar de oorspronkelijke video leek te suggereren dat Strache corrupt was, lijkt het nieuwe beeldmateriaal te bewijzen dat de toenmalige FPÖ-leider weigerde om iets illegaals te doen. 

Even terugspoelen naar mei 2019. Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung pakten uit met een video uit 2017, opgenomen in een villa in Ibiza, waarin voormalig Oostenrijks vice-kanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache en zijn partijgenoot Johann Gudenus te zien zijn. In de video is te zien hoe een vrouw, die zich voordeed als het nichtje van de Russische oligarch Igor Makarov, de FPÖ’ers positieve nieuwsberichtgeving aanbiedt in ruil voor overheidscontracten.

Het beeld- en geluidsfragment leek te suggereren dat Strache en Gudenus erg ontvankelijk waren voor het aanbod. Het schandaal leidde tot de val van de Oostenrijkse regering, nadat Strache en zijn FPÖ gedwongen werden om op te stappen. Strache heeft steeds benadrukt dat hij nooit iets wilde doen dat niet koosjer was.

(Lees verder onder de video.)

“We doen niets illegaals, punt uit”

Vijf nieuwe minuten aan beeldmateriaal lijken Strache en Gudenus nu vrij te spreken. “Nee, ik zal het niet doen. En bij mij alleen eerlijke zaken, heel eerlijke zaken”, zegt Strache in het nieuw opgedoken beeldmateriaal, afkomstig van het Oostenrijkse gerecht.

“Nee, nee. Maar nu zijn we eerlijk. Met al deze shit maak je jezelf kwetsbaar en ik wil niet kwetsbaar zijn. Ik wil rustig slapen. Ik wil ‘s morgens opstaan en zeggen: ‘Ik ben clean'”, zegt Strache verder. Ook Gudenus benadrukt in de video “dat we niets illegaals doen, punt uit”.

“Het laat heel goed zien hoe manipulatief de videorelease was in mei vorig jaar. De nieuwe vijf minuten, net als de rest van de video, zullen bewijzen dat ik altijd heb benadrukt dat ik niets illegaals wil doen”, zegt Strache tegen OE24 in een reactie op de nieuwe onthullingen.

1 REACTIE