De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai werd maandag gearresteerd. Het is de meest prominente persoon die sinds het ingaan van de nieuwe ‘nationale veiligheidswet’ werd opgepakt. Lai wordt verdacht van “collusie met buitenlandse machten”. Ondertussen vielen 200 politieagenten de kantoren van de pro-democratische krant Apple Daily – eigendom van Lai – binnen. Journalisten en activisten noemen de gebeurtenissen het “officiële einde van de persvrijheid” in Hongkong.

De 71-jarige Jimmy Lai werd geboren op het Chinese vasteland en werd als 12-jarige Hongkong binnengesmokkeld op een vissersboot. Hij geldt als een van de bekendste activisten voor meer democratie in de stad. Zijn Apple Daily is de belangrijkste – in veel opzichten de enige belangrijke – Hongkongse krant die niet de lijn van Beijing volgt.

(Lees verder onder de tweet.)

Lai meest prominente activist die tot nu toe werd gearresteerd

Lai werd gearresteerd toen zo’n 200 politieagenten de kantoren van Apple Daily binnenvielen. De razzia werd gelivestreamd door het personeel van de krant. Naast Lai werden zes anderen, waaronder zijn zoon, gearresteerd op verdenking van “collusie met buitenlandse machten” en fraude. Dezelfde dag werd ook de pro-democratische activiste Agnes Chow gearresteerd. De politie verbood tal van nieuwsorganisaties zoals Reuters, Agence France-Presse en Associated Press om een persconferentie over het gebeuren bij te wonen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) geeft aan “diep verontrust” te zijn door het nieuws. Hij noemt de arrestatie bewijs dat de Hongkongse vrijheden “weggerukt” worden door de nieuwe ‘nationale veiligheidswet’. Ook het Verenigd Koninkrijk noemt die wet een “voorwendsel om de oppositie het zwijgen op te leggen”

“Apple Daily moet doorvechten”

De krant pakte vanmorgen uit met de tekst “Apple Daily moet doorvechten” op de voorpagina, boven een foto van een gehandboeide Lai. “Gisteren zal niet de donkerste dag zijn voor Apple Daily omdat de daaropvolgende overlast, onderdrukking en arrestaties angst bij ons zullen blijven oproepen. Toch doen de gebeden en aanmoedigingen van veel lezers en schrijvers ons geloven dat zolang er lezers zijn, er ook schrijvers zullen zijn, en dat Apple Daily zeker verder zal vechten”, stond te lezen in het editoriaal.

Apple Daily drukte afgelopen nacht 500.000 exemplaren, in plaats van de gebruikelijke 100.000. Reeds om 2 uur ‘s nachts stonden mensen in de rij om een exemplaar te kopen. Enkele verkopers zaten al voor de ochtendspits door hun voorraad heen. “Alle Hong Kongers met een geweten moeten vandaag Hong Kong steunen, Apple Daily steunen”, zegt een klant tegen Reuters.