Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben donderdag aangekondigd dat ze de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zullen normaliseren. In ruil daarvoor schort Israël de geplande annexatie van de Palestijnse gebieden tijdelijk op. Het akkoord werd onderhandeld met de hulp van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). De ontwikkelingen tonen hoe regionale symboolpolitiek, zoals de Arabische bekommernis om de Palestijnse zaak, plaats maakt voor harde geostrategische overwegingen, zoals het conflict met Iran.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn het derde Arabische land, na buurlanden Egypte (1979) en Jordanië (1994), dat de diplomatieke betrekkingen met Israël normaliseert. Het is tevens de eerste Golfstaat die een akkoord met Israël sluit.

(Lees verder onder de tweet.)

Vrede tussen de Emiraten en Israël

In een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en de kroonprins van Abu Dhabi sjeik Mohammed bin Zayed staat te lezen dat de drie “instemden met de volledige normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”

Binnenkort zal er een ondertekeningsceremonie gehouden worden in het Witte Huis. Israël en de Emiraten zullen in de nabije toekomst ambassadeurs en ambassades uitwisselen. 

In ruil voor de normalisering schort Israël de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever voorlopig op. “Als gevolg van deze diplomatieke doorbraak en op verzoek van president Trump met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten, zal Israël het uitroepen van de soevereiniteit opschorten”, staat te lezen in de verklaring. Al dient de kanttekening gemaakt te worden dat niets erop wijst dat dit meer dan een tijdelijke toezegging is. De Israëlische premier Netanyahu benadrukte nog dat opschorting “tijdelijk” was.

Palestijnen spreken van “verraad”

Het akkoord is een pluim in de hoed van Trump. De Amerikaanse president zei dat het zogenaamde ‘Abraham-akkoord’ “twee van de nauwste en geschiktste partners van Amerika” verenigt. Hij noemt het akkoord verder “een significante stap naar de bouw van een vreedzamer, veilig en welvarend Midden-Oosten”.

Hoewel de Emiraten aangeven een sterke voorvechter van de Palestijnse zaak te blijven, lijkt de vrees voor buurland Iran sterker door te wegen. In de Palestijnse gebieden wordt alvast woedend gereageerd. Fatah noemt het akkoord “een verraad” en “een complete uitverkoop”. Het islamistische Hamas heeft het over “een dolk in de rug”.