58 historici uiten in een open brief hun ongenoegen over de start van de ‘Congocommissie’. Dat schrijft De Standaard. De geschiedkundigen waarschuwen voor de “val van de ideologie” en een geschiedschrijving op “onwetenschappelijke basis”.

De bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden ging vorige week van start. Deze ‘Congocommissie’ moet de Belgische koloniale geschiedenis uitklaren en ‘verzoening’ vergemakkelijken. De commissie van zeventien parlementsleden wordt bijgestaan door een team van tien ‘experts’, waaronder vijf historici, ‘verzoeningsexperts’ en een ‘vertegenwoordiger van de Congolese gemeenschap’.

De start van die commissie krijgt nu kritiek in een open brief van 58 historici. De vermenging van het geschiedkundige en het ‘verzoenende’ is volgens de historici echter gevaarlijk. Men had volgens hen beter moeten nadenken over de vragen en de doelstellingen van de commissie. Ook de keuze van de experten, door de politiek aangesteld, draagt volgens de briefschrijvers bij aan dit gevaar. 

“Onwetenschappelijk” en “val van de ideologie”

“Dit is haastwerk. Men had eerst een grondig debat moeten voeren over de werkwijze van de commissie”, zegt historicus en rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem. “Doordat je het historische luik onvoldoende scheidt van de actuele maatschappelijke discussies, dreig je de val van de ideologie in te wandelen.”

“Men dreigt op onwetenschappelijke basis een officiële geschiedenis van het kolonialisme te schrijven. […] Het staat haast vast dat deze onderneming zal crashen”, zegt Koen Goddeeris, hoogleraar Koloniale Geschiedenis aan de KU Leuven. 

Bijval van Vlaams Belang

De historici krijgen bijval van het Vlaams Belang. In een persbericht vragen Kamerleden Kurt Ravyts en Annick Ponthier om in eerste instantie enkel historici op te nemen in de expertengroep. “De aanstelling van ‘verzoenings­experts’ en zelfs een ‘vertegenwoordiger’ van de hedendaagse Congolese gemeenschap duidt op een verborgen agenda naast wetenschappelijk inzicht. Men wil een bepaald pad inslaan los van de historische waarheid: dat van herstelbetalingen”, luidt het.

Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) is het niet eens met de kritiek. “Het is al zeker niet de bedoeling om het historische werk te vermengen met het hedendaagse ­racismedebat. Het historische luik komt eerst en zal gesuper­viseerd worden door de vijf historici in de expertengroep”, benadrukt De Vriendt.