Wie dacht dat de paars-groene piste doodverklaard was, is eraan voor de moeite. Uit een gezamenlijk persbericht, verstuurd door Groen, blijkt dat de ecologisten en liberalen elkaar opnieuw gevonden lijken te hebben. In die persmededeling schieten ze met scherp op de institutionele plannen van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

In het persbericht uiten Groen, Ecolo, MR en Open VLD hun “gezamenlijke bezorgdheid over de plannen van de opdrachthouders”. Met name het institutionele luik van het akkoord tussen PS en de N-VA krijgt een veeg uit de pan. “Hun aanpak leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze. Ecolo en Groen, MR en Open Vld willen uiteraard wel meewerken aan een België dat efficiënter werkt, ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dagen”, luidt het in de persmededeling.

Liberalen en groenen: “Weigeren ons tegen elkaar te laten uitspelen”

“Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg. Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar anderen net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen. Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich”, klinkt het verder.

De vier partijen “benadrukken dat de tijd dringt” en weigeren naar eigen zeggen “deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden”.

2 REACTIES

  1. Met paars-groen in de regering, gesteund door de socialistische vakbonden(zie verklaringen ABVV vandaag), stevenen we af op een golf van herfederaliseren. Dat 50%(en meer) van de Vlamingen dit niet willen zal hen een zorg zijn. Het zal links ook geen zorg zijn dat Vlaanderen opdraait voor 80% van de kosten. Een duidelijk en strijdbaar Vlaams front is meer dan noodzakelijk.