De fractie van Groen in de provincieraad van West-Vlaanderen wil minder strandbars en minder verhuur van strandstoelen aan de kust. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De ecologisten vinden dat het strand te sterk is gecommercialiseerd. Daarom willen ze nu dat er duidelijke plannen komen om deze private initiatieven minder plaats te bieden. Zo zou er meer plaats moeten komen voor gratis recreatie. 

Fractievoorzitter Gerda Schotte vindt dat er meer ruimte moet gemaakt worden op het strand voor de gewone toerist. Volgens haar en haar fractie wordt een te grote oppervlakte van het strand gecommercialiseerd. “Er moet wel degelijk voldoende ruimte blijven voor mensen die naar het strand komen en hun eigen ‘frigobox’ meebrengen.”, zegt ze in Het Nieuwsblad. “In de centrumgebieden van kustgemeenten mag volgens die plannen vijftig procent van het strand ingenomen worden door dergelijke uitbatingen”, vult ze aan. “In Blankenberge is dat zelfs zeventig procent. Dat moet minder.” 

Ook vindt ze de maatregelen die genomen zijn na de verschillende vechtpartijen afgelopen week niet correct. Groepen allochtone jongeren zorgden toen voor veel overlast, hielden zich niet aan de coronamaatregelen en vielen daarna de politie aan. Bijgevolg weerden meerdere badsteden alle dagjestoeristen afgelopen zondag.
 
De omstandigheden dwingen beleidsmakers spijtig genoeg om ook de toegang tot de stranden te beperken en te reglementeren, maar wij vinden het niet normaal dat wie bijvoorbeeld een restaurantreservering heeft of een betalende attractie bezoekt, wel naar de kust mag rijden en wie gewoon op het strand wil zitten geen toestemming krijgt”, klinkt het.

1 REACTIE

  1. Het strand moet publiek domein blijven en niet verpacht worden aan de commercie.
    Hier kan ik niet anders dan de Groenen bijtreden. Als ge de commercie laat doen rukt die op tot aan de vloedlijn. Laatst bezocht ik locaties – gelukkig niet in België – waar er terassen uitgebreid waren met muurtjes tot in de zee. Met hoog water kon men er zelfs niet meer voorbij, er was gewoon geen strand meer. Daarom laat bij ons strand, strand zijn.