De spanning tussen Griekenland en Turkije loopt verder op. Zo zal Griekenland zijn territoriale wateren langs zijn westerse kustlijn uitbreiden van zes tot twaalf zeemijlen. Dat kondigt de centrumrechtse Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) aan. Ook een uitbreiding in het oosten, richting Turkije, behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

De Griekse territoriale wateren in de Ionische Zee, dus in de richting van Italië, worden uitgebreid van zes tot twaalf zeemijlen. Dat kondigde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) aan in het Griekse parlement. Volgens het internationale recht mag de Helleense Republiek dat doen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Uitbreiding naar oosten kan tot oorlog leiden”

Daarmee zou Griekenland zich niet langer “passief” opstellen, aldus de Griekse premier. De uitbreiding is vooralsnog niet van toepassing op de Egeïsche Zee, maar Mitsotakis zegt dat een uitbreiding ook daar tot de mogelijkheden behoort. Turkije heeft gewaarschuwd dat het een uitbreiding van de territoriale wateren in het oosten als een ‘casus belli’ beschouwt.

Dinsdag probeerde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) nog te bemiddelen tussen de twee Mediterraanse landen. Maas waarschuwde dat “een vonk tot een ramp zou kunnen leiden”

Van de-escalatie is er vooralsnog geen sprake. Vandaag waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) nog dat Griekenland het geduld van Turkije niet op de proef moet stellen. “Turkije zal zijn rechtmatige bezit in de Middellandse Zee, in de Egeïsche Zee en in de Zwarte Zee opeisen”, zei Erdogan. Hij was daarvoor naar eigen zeggen “vastbesloten om alles te doen wat nodig is op politiek, economisch en militair gebied”.