Nadat het nieuws maandenlang beheerst werd door Covid-19, laten klimaatactivisten Greta Thunberg en Anuna De Wever opnieuw van zich horen. “We hebben nog eens twee cruciale jaren verloren aan politieke inactiviteit”, klinkt het in een opiniestuk in The Guardian, geschreven door klimaatjongeren Greta Thunberg, Anuna De Wever, Luisa Neubauer en Adélaïde Charlier.

“Terugkijkend op [meer dan twee jaar] is er veel gebeurd. Vele miljoenen mensen zijn de straat op gegaan en op 28 november 2019 heeft het Europees Parlement een klimaat- en milieunoodtoestand uitgeroepen”, schrijven klimaatactivisten Greta Thunberg, Anuna De Wever, Luisa Neubauer en Adélaïde Charlier in een opiniestuk in The Guardian

“Jullie hebben twee jaar niets gedaan”

“Maar de afgelopen twee jaar heeft de wereld ook meer dan 80 miljard ton CO2 uitgestoten. We hebben overal ter wereld voortdurend natuurrampen gezien. Veel levens en middelen van bestaan zijn verloren gegaan, en dit is nog maar het prille begin”, klinkt het verder.

Volgens de klimaatactivisten zijn er de afgelopen twee jaar, sinds de klimaatstakingen van start gingen, nog altijd voldoende maatregelen getroffen om de klimaatverandering tegen te gaan. “Als het op actie aankomt zijn we nog steeds in een staat van ontkenning. De kloof tussen wat we moeten doen en wat er daadwerkelijk gedaan wordt, wordt met de minuut groter. In feite hebben we nog twee cruciale jaren verloren aan politieke inactiviteit”, schrijven de klimaatjongeren.