Terwijl in België gesproken wordt van een tweede golf en de coronamaatregelen opnieuw werden aangescherpt, blijft het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen in Zweden dalen. Het land kreeg tijdens de eerste golf nochtans veel kritiek te verduren, vanwege de ‘liberale’ aanpak in vergelijking met andere landen. “In veel opzichten zijn de vrijwillige maatregelen die we in Zweden hebben genomen net zo effectief als volledige lockdowns in andere landen”, zegt de Zweedse epidemioloog Anders Tegnell.

Bij het uitbreken van de coronapandemie trof zowat heel Europa verregaande maatregelen. Zweden ging echter nooit in ‘lockdown’. Men koos er voor een losse aanpak, waarbij de economie en de maatschappij gewoon bleven draaien. De meeste maatregelen waren ‘vrijwillig’. Men deed dus een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking. Er kwam veel kritiek op het land vanuit de rest van Europa. Zo sloten de buurlanden de grenzen met Zweden.

(Lees verder onder de tweet.)

Zweden doet het nu beter in zowat alle indicatoren

Terwijl in tal van Europese landen – waaronder België – gesproken wordt van een tweede golf, blijft de coronacurve in Zweden momenteel voor zowat alle indicatoren een dalende trend vertonen. Zo daalde het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 personen in Zweden de afgelopen twee weken met 46 procent, vergeleken met de daaraan voorafgaande 14 dagen. In België steeg dat cijfer met 150 procent. 

Het aantal sterfgevallen per 100.000 personen bedraagt 56,4 in Zweden. In Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk – landen die allen een verregaande ‘lockdown’ kenden – bedragen die cijfers respectievelijk 60,88, 58,16 en 69,6. In België bedraagt het sterftecijfer maar liefst 86,19 per 100.000 personen. 

Ook qua aantal doden in verhouding met het totaalaantal gevallen doet Zweden het stukken beter dan ons land. Het cijfer bedraagt in Zweden 7,1 procent. Dat is zowat de helft van het Verenigd Koninkrijk (15,1 procent), België en Italië (14,2 procent) en Frankrijk (13,4 procent).

“Onze maatregelen waren net zo effectief als de volledige lockdowns”

“We hebben veel minder beweging in de samenleving. We hebben vergeleken hoeveel we in Scandinavische landen reizen, en de afname van het aantal reizen is in Zweden hetzelfde als in de buurlanden. In veel opzichten zijn de vrijwillige maatregelen die we in Zweden hebben genomen net zo effectief als volledige lockdowns in andere landen”, zegt de Zweedse epidemioloog Anders Tegnell.