De Britse politicus Nigel Farage (Brexit) heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.) in verlegenheid gebracht. Patel – die bekend staat als iemand van de ‘harde lijn’ – heeft steeds gezegd dat ze paal en perk zou stellen aan de illegale bootmigratie, maar na onderzoek van Farage blijkt dat een hotel in haar eigen kiesdistrict gevuld is met illegale immigranten.

De illegale bootmigratie naar het Verenigd Koninkrijk wordt gepercipieerd als een acuut probleem. Terwijl er vorig jaar 1.890 migranten via het Kanaal in het land aankwamen, zijn er dat dit jaar tot nu toe meer dan 4.500. Deze maand landden er op tien dagen tijd maar liefst 1.000 illegale bootmigranten op de Britse kusten. De Conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.) heeft aangegeven “woedend” te zijn over die cijfers. Zij beloofde dan ook herhaaldelijk hard op te treden tegen het fenomeen.

(Lees verder onder de tweet.)

Illegale immigranten in hotel in kiesdistrict minister Patel

Uit onderzoek van Nigel Farage blijkt echter dat illegale bootmigranten ook in het kiesdistrict van Patel gehuisvest worden. Het Rivenhall Hotel in Witham gaf aan geopend te zijn voor het publiek, maar toen Farage een kamer probeerde te boeken bleek het volgeboekt te zijn voor de rest van dit jaar. 

Toen hij daarop het hotel bezocht, bleek de parkeerplaats bijna leeg te zijn. Op de beelden is te zien hoe enkele Afrikaanse mannen voor de hal van het hotel rondhangen. Toen Farage vroeg of het hotel geopend was, antwoordde de receptionist dat het hotel volgeboekt was. Uiteindelijk eist een personeelslid dat Farage terugkeert naar zijn auto en vertrekt.

“Niet alleen krijgen ze te horen dat ze niet met ons mogen praten, als ze wel met ons praten vertellen ze ons niet de waarheid”, zegt Farage. “Ik dacht dat het enkel de Midlands en het Noorden waren, want daar kwam alle informatie van het publiek binnen. Nu zien we dat het gebeurt in het groene Essex, in het eigen kiesdistrict van de minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. De persoon die het meest uitgesproken en het meest kritisch is geweest over wat er in het Engelse Kanaal gebeurt. En toch is het hier, op haar stoep, maar belangrijker, op de stoep van haar kiezers.”

“Een fout gemaakt”

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zake gaat het om “een fout”. “Vrijdagmiddag werd het ministerie van Binnenlandse Zaken er zich van bewust dat er een fout was gemaakt bij het plaatsen van asielzoekers”, klinkt het. “Deze fout was het gevolg van operationele fouten waarbij het juiste beleid en de juiste procedures niet werden gevolgd.”

1 REACTIE