Facebook en Instagram verbieden het verspreiden van foto’s, filmpjes of tekeningen van de traditionele Zwarte Piet. Gebruikers die toch beelden van Zwarte Piet op de sociale media plaatsen, kunnen geblokkeerd worden. 

In een persboodschap kondigt Facebook aan dat het strenger zal optreden tegen racisme en discriminatie. “Discriminerende stereotyperende kenmerken”, aldus Facebook, zullen daardoor verbannen worden van Facebook en al haar dochterbedrijven, zoals Instagram.

“Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen”, klinkt het. 

De beelden van traditionele Zwarte Pieten zullen niet automatisch verwijderd worden, maar een team van menselijke beheerders zal hiertegen optreden. Gebruikers kunnen bovendien melden bij Facebook wanneer ze zien dat iemand de nieuwe regels overtreedt, waarna de foto verwijderd zal worden. Mensen die meermaals de nieuwe regel overtreden, zullen geblokkeerd worden. 

1 REACTIE