De pagina van Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang, werd dinsdag geblokkeerd door Facebook. Twee berichten met een afbeelding van Zwarte Piet – met inbegrip van een SCEPTR-artikel – lijken daarvoor de aanleiding te zijn geweest. Het Europees Parlementslid noemt de beslissing onversneden censuur en een aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting”.

Concreet ging het om berichten die opriepen tot een boycot va Bol.com, naar aanleiding van de beslissing van de Nederlandse webwinkel om Zwarte Piet te weren uit zijn assortiment. Een van de berichten bevatte een SCEPTR-column van Jurgen Ceder: ‘Het misprijzen van Bol.com voor de gewone man‘. Vandendriessche kreeg van Facebook de melding dat het bericht “in strijd is met onze richtlijnen voor de community inzake haatdragend taalgebruik”.

“Aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting”

In een reactie aan SCEPTR zegt Vandendriessche zich “zorgen” te maken “over de almaar groeiende willekeur en onduidelijkheid bij Facebook”. Zo weet hij niet waarom hij geblokkeerd werd en wie de beslissing nam. Aangezien in de berichten geen enkele vorm van “haatdragend taalgebruik” te bespeuren valt, rijst het vermoeden dat het blokkeren iets te maken heeft met het recente Facebook-verbod op het verspreiden van foto’s van de traditionele Zwarte Piet. In beide berichten is immers een Zwarte Piet te zien.

Het Europees Parlementslid interpreteert de beslissing “als onversneden censuur en een aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting”. Hij wijst ook naar zijn hoedanigheid als verkozen volksvertegenwoordiger, waardoor hij over alles vrijelijk moet kunnen communiceren. “De draagwijdte van Facebook is gigantisch, zo gigantisch dat het sociale mediaplatform een monopolie bekleedt. Particulieren, bedrijven, beroemdheden en politici kiezen dus niet voor Facebook omwille van de betere user interface, maar net omdat het gebruik ervan zo wijdverspreid is. Zonder is moeilijk om te communiceren met de kiezer”, zegt Vandendriessche.

Vandendriessche wil de Europese Commissie interpelleren over de Facebook-censuur. Hij pleit ervoor om sociale medium te beschouwen als een vorm van publiek domein en nationale rechters te laten beslissen over de laakbaarheidsfactor van berichten, want “het kan immers niet dat de private sfeer dit voor zoveel mensen doet”.