Een enorme explosie in havenmagazijnen nabij het centrum van Beiroet heeft aan meer dan 50 mensen het leven gekost. Meer dan 2750 gewond raakten gewond. De schokgolven veroorzaakte een enorme ravage. Dat meldt het persagentschap REUTERS.

De Libanese minister van Binnenlandse Zaken verklaarde dat uit de eerste vaststellingen bleek dat in beslag genomen explosieven, die in de haven lagen opgeslagen, ontploft waren. In eerste instantie was er sprake van een schip met vuurwerk dat zou zijn ontploft. Onmiddellijk na de ontploffing zouden enkele getuigen vlak voor de explosie ook vliegtuigen horen vliegen hebben. 

Op sociale media gingen eerst de wildste theorieën. Ook dat Israël betrokken zou zijn geweest. Aangezien dat land in het verleden verschillende oorlogen met Libanon voerde. Maar Israël ontkent formeel elke betrokkenheid en stelde onmiddellijk voor aan Libanon humanitaire en medische hulp te verlenen. Ook de buurlanden van Libanon en verscheidene Westerse landen boden reeds hulp aan.

Premier Hassan Diab: “De verantwoordelijken zullen de prijs betalen”

“Ik beloof u dat deze ramp niet voorbij zal gaan zonder dat iemand hier verantwoording voor zal moeten afleggen”, zei premier Hassan Diab tegen de natie. “De verantwoordelijken zullen de prijs betalen”, zei hij in zijn televisietoespraak, eraan toevoegend dat details over het ‘gevaarlijke pakhuis’ openbaar zouden worden gemaakt. De Libanese minister van Binnenlandse Zaken vertelde aan Al Jadeed TV dat sinds 2014 ammoniumnitraat in de haven zou opgeslagen liggen.

Witte wolk en vuurbal

Beelden van de explosie op sociale media, toonden een hevige rookkolom die boven de haven opsteeg, gevolgd door een enorme explosie, die een witte wolk en vuurbal de lucht in stuurde. Uren na de ontploffing, die kort na 18.00 uur plaatselijke tijd (15. uur GMT) plaatsvond, laaide het vuur in het havengebied nog fel op. De explosie was zo intens dat sommige inwoners van de stad dachten dat er een aardbeving had plaatsgevonden. Versuft, huilend en gewond liepen mensen door de straten op zoek naar familieleden.

Onmiddellijk na de explosie was niet duidelijk wat de eerste brand veroorzaakte die wellicht aan de basis lag van de ontploffing. Het hoofd van de Interne Veiligheid, Abbas Ibrahim, die het havengebied na de ramp verkende sluit voorlopig geen enkele oorzaak uit.

Ontploffing te horen tot in Cyprus

Beelden van na de ramp tonen havengebouwen die compleet vernield werden. De verwoesting van de haven sluit meteen ook het belangrijkste toegangspunt af tot het land. Libanon is sterk afhankelijk van voedselimport om zijn bevolking van meer dan 6 miljoen inwoners te voeden. 

In Cyprus, een eiland in de Middellandse Zee, 180 km over zee verwijderd vanaf Beiroet, konden de inwoners de ontploffing horen. Een inwoner van de Cypriotische hoofdstad Nicosia verklaarde zelfs dat zijn huis en luiken trilden op het moment van de explosie.