Erdogan waarschuwt vandaag “dat Turkije een hoge prijs zal vragen voor elke aanval op schepen”, dat meldt het persagentschap Reuters. President Recep Tayyip Erdogan zei donderdag dat elke aanval op een Turks schip, op zoek naar olie en gas, in betwiste mediterrane wateren een “hoge prijs” zou betalen. Een duidelijke waarschuwing aan het adres van zijn Franse collega Macron. Erdogan suggereerde ook even dat Turkije al gevolg had gegeven aan de waarschuwing. Maar concreet hierover werd hij niet.

De spanningen in de oostelijke Middellandse Zee lopen deze week hoog op nadat Turkije een onderzoeksschip naar de regio had gestuurd, geëscorteerd door oorlogsschepen. Griekenland bestempelde dat als illegaal. Het Turkse schip, de Oruc Reis, vertrok maandag onder militaire escorte om de wateren tussen Kreta en Cyprus te onderzoeken.

Als reactie daarop kondigde president Emmanuel Macron aan dat Frankrijk zijn militaire aanwezigheid in de regio zou vergroten. Hij riep Ankara op om de  verkenningswerkzaamheden te stoppen. Donderdag hielden Franse en Griekse troepen militaire oefeningen voor de kust van Kreta. Macron zond ook twee Fregatten en twee Rafale gevechtsvliegtuigen naar de regio. 

(lees verder onder deze tweet)

Erdogan roept op tot dialoog, maar spreekt dreigende taal

“We hebben gezegd dat als je onze Oruc Reis aanvalt, je een hoge prijs betaalt, en ze kregen vandaag hun eerste antwoord”, zei Erdogan in een toespraak in Ankara, zonder evenwel verdere details te vermelden.
 
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, die al sancties hebben opgelegd aan twee Turkse energiebestuurders, vanwege de operaties van Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied, zullen de situatie vrijdag bespreken.

Erdogan zelf had donderdag telefonisch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de voorzitter van de EU-Raad, Charles Michel. Hij herhaalde “zijn voornemen om de rechten van Turkije te verdedigen tegen pogingen om ze te negeren”, aldus het kabinet van Erdogan na het gesprek met Europees president Michel.

Erdogan: “Niemand moet een hoge dunk van zichzelf hebben”

Zowel Turkije als Griekenland zegden deze week bereid te zijn het geschil over hun overlappende maritieme geschillen op te lossen. Maar allebei zegden ze ook hun belangen te zullen beschermen en gaven ze de andere partij de schuld van de impasse. “De weg naar een oplossing in het oostelijke Middellandse Zeegebied loopt via dialoog en onderhandeling”, zei Erdogan eerder op donderdag. “Als we handelen met gezond verstand en verstand, kunnen we een win-win-oplossing vinden die aan ieders belangen voldoet. We jagen geen onnodige avonturen na en zoeken geen spanningen”, benadrukte hij.

Toch sprak Erdogan vooral harde taal, en in een duidelijke verwijzing naar Frankrijk zei hij nog dat Griekenland “werd gedwongen om verkeerde stappen te nemen” in de regio door “een land dat niet eens een kust heeft in de oostelijke Middellandse Zee”. En tot slot nog een sneer bedoeld voor de Franse president: “Niemand mag een te hoge dunk van zichzelf hebben. Laat me heel duidelijk zijn, probeer geen show op te zetten.” 

1 REACTIE