De Duitse socialisten (SPD) hebben de Islamkritische politicus en auteur Thilo Sarrazin (75), uit de partij gezet. Dat gebeurde na een juridische strijd van bijna 10 jaar. Een arbitragecommissie bevestigde het besluit van de sociaal-democraten om Sarrazin uit te zetten wegens “islamofobe retoriek”. Het was de derde poging van de partij om hem te verdrijven een juridisch gevecht van bijna 10 jaar. Sarrazin overweegt naar het Hooggerechtshof te stappen. Dat melden onder meer het Nederlandse NRC en het Duitse onafhankelijk nieuwsmedium Deutsche Welle

Sarrazin schreef de voorbije jaren een aantal boeken die volgens de socialisten niet strookten met de standpunten van de partij. De SPD stelde in 2010, rond de publicatie van zijn bekendste werk, Deutschland schafft sich ab, al een commissie in die zo’n uitsluiting moest onderzoeken. Hij zou zich volgens zijn socialistische partijgenoten schuldig gemaakt hebben aan racisme en islamofobie” wat het imago van de SPD zou schaden.

Ook in latere boeken blijft Sarrazin kritisch tegenover “het gebrek aan integratie van moslims in Duitsland”. Ook zijn standpunten over de Europese eenheidsmunt, of over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Duitsland, blijven een doorn in het oog van de SPD. Vrijdag bekrachtigde een arbitragecommissie de beslissing van de SPD om de ​​voormalige Berlijnse senator uit de partij te zetten. Dit op beschuldiging van “het uitspreken van islamofobe en racistische retoriek”. Na een tien jaar durende juridische strijd en twee mislukte pogingen is de SPD dus af van de “luis in de pels”. 

(Lees verder onder deze tweet)


 “Hij kan zijn racistische, anti-moslim stellingen niet langer verspreiden onder de dekmantel van het SPD-lidmaatschap.”

“De uitsluiting van de partij is dus effectief”, zei de commissie in een verklaring. De uitwijzing was bedoeld om “de reputatie en geloofwaardigheid van de SPD te beschermen”, voegde het eraan toe. Voor SPD-secretaris-generaal Lars Klingbeil is het hoofdstuk van Thilo Sarrazin gesloten. “Hij kan zijn racistische, anti-moslim stellingen niet langer verspreiden onder de dekmantel van het SPD-lidmaatschap”, besluit hij.

De SPD startte haar laatste uitzettingsprocedure in 2019, nadat een tweede boek dat Sarrazin in 2018 publiceerde: “Vijandige overname: Hoe de Islam de vooruitgang belemmert en de samenleving bedreigt”. Sarrrazin schreef in dat boek dat het “religieus gekleurde culturele anders zijn van de meerderheid van de moslims en hun stijgende geboortecijfers een bedreiging vormden voor de open samenleving, democratie en welvaart van Duitsland.” De beschuldigingen van racisme en islamofobie die erop volgden aanvaardde hij niet.

SPD wil geen ruimte bieden “aan leden met rechtse populistische opvattingen”

De arbitragecommissie was van mening dat bepaalde onderdelen van zijn boek onverenigbaar waren met de fundamentele mensenrechten. Door zijn voorstel om mensen zonder verblijfsstatus met militaire middelen te repatriëren, vond de commissie dat Sarrazin moslims gelijke waarde en waardigheid ontzegde. Als de auteur lid zou blijven van de SPD, dan zou de partij de indruk wekken dat ze ruimte bood aan leden met “rechtse populistische opvattingen”.

In januari bevestigde de Berlijnse Staatsarbitragecommissie in hoger beroep dat de uitsluiting van Sarrazin rechtmatig was – een uitspraak die deze week op nationaal niveau werd bekrachtigd. “Naar mijn mening was de beslissing al voor de hoorzitting genomen”, denkt Sarrazin zelf, “dit was geen open, eerlijk en eerlijk proces”.

(Lees verder onder deze tweet)

 In 2009 was zijn uitspraak over de “productie van hoofddoekmeisjes” geen schending van de partijregels

De regionale SPD-afdeling van Berlijn wilde hem aanvankelijk al in 2009 uit de partij. Nadat hij openlijk sprak over de “productie van hoofddoekmeisjes”. De arbitragecommissie oordeelde echter dat er geen sprake was van schending van partijregels.

Niet lang nadien, in 2011 vond een nieuwe poging plaats. Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek uit 2010 “Duitsland schaft zichzelf af”. Daarin wijst Sarrazin op de noodzaak voor strengere restricties op de immigratie van moslims naar Duitsland. Hij had ook contacten in rechtse kringen. Onder meer met de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) en de partij ‘Alternative für Deutschland (AfD). Sarrazin zei eerder dat hij tegen de beslissing in beroep zou gaan bij het Federaal Grondwettelijk Hof. Dat kan enkel nog op basis van procedurele fouten.