Enkele dagen geleden werd Aleksej Navalny, een bekende Russische criticus en activist, in het ziekenhuis opgenomen. Zijn woordvoerster Kira Jarmisj beweerde onmiddellijk dat hij vergiftigd was. Hij kreeg namelijk enorm veel pijn nadat hij thee had gedronken. Navalny werd opgenomen in het ziekenhuis en uiteindelijk overgebracht naar Rusland. Volgens de Duitse artsen klopt het verhaal: hij toont sporen van vergiftiging. De Siberische artsen werden eerder ervan beschuldigd dat ze hun werk niet mochten doen van de autoriteiten of toch belemmerd werden, maar dat ontkennen ze. “We hebben hem gered,” klonk het.

Welk gif is toegediend, is nog niet zeker. Maar het zou wel in de groep van cholinesteraseremmers zitten, een stof die ook gebruikt wordt bij insecticiden. Een hoge concentratie in iemands lichaam kan zorgen voor krampen en spierpijn en zelfs fatale gevolgen hebben. Dat beeld klopt met de getuigenissen op het vliegtuig. Navalny was namelijk aan het kermen van de pijn en zakte helemaal in elkaar. Toxicoloog Jan Tytgat vertelt aan VRT NWS wat zo een middel kan doen: “Men noemt dat een cholinerg syndroom en voor iedereen is dat heel herkenbaar. De patiënt laat letterlijk alles lopen wat hij kan laten lopen. Je gaat urineren, krijgt ontlasting, je kan niet meer ademen, je hebt pijn. Dit soort gif is niet zomaar om de hoek te koop. Er is een strenge reglementering rond, net omdat het zo toxisch is.” Momenteel ligt Navalny nog in coma. Het is onduidelijk of hij nog zal ontwaken. Daarnaast bestaat de kans dat hij permanente schade zal opgelopen hebben aan zijn zenuwstelsel.

Merkel wil onderzoek door Kremlin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat het Kremlin een uitgebreid onderzoek voert naar de daders. Navalny was een zeer kritische activist die zelf verschillende onderzoeken uitvoerde naar corruptie. Daarom maakte hij veel machtige vijanden onder de Russische oligarchen. Het is niet duidelijk wie achter de vergiftiging zit, maar de kans is reëel dat het één van de oligarchen is die hij tegen de schenen heeft geschopt. De Russische president Vladimir Poetin heeft zich alvast buiten deze zaak gehouden. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is dat ook niet zijn taak. De autoriteiten zouden snel gehandeld hebben toen gemeld werd dat Navalny onwel geworden was en het transport naar Duitsland was ook een volledig private actie. 

Russische activist Aleksej Navalny opgenomen in ziekenhuis, mogelijk vergiftigd