Drie van de twintig relschoppers in Blankenberge krijgen een plaatsverbod. De anderen komen er van af met een “stevige waarschuwing” van burgemeester Daphné Duméry. “Ik ben kwaad dat ze onze reputatie serieuze schade hebben toegebracht”, stelt de burgemeester van Blankenberge. Daarom heeft ze aan drie jongeren een plaatsverbod van 1 maand opgelegd. Het gaat om drie personen die bij de rellen op het strand betrokken waren. De anderen hebben een stevige waarschuwing gekregen”, zegt burgemeester Daphné Duméry (N-VA) in Het Nieuwsblad.

De burgemeester van Blankenberge had alle amokmakers persoonlijk in Blankenberge uitgenodigd. Ze wilde hen persoonlijk de levieten lezen en duidelijk maken dat dergelijk gedrag in haar stad niet getolereerd wordt. Uiteindelijk ging slechts zeven relschoppers vanuit het Brusselse in op die uitnodiging. Volgens de burgemeester betrof het jongeren die “bestuurlijk werden aangehouden en daarna opnieuw gelost werden”

Naar eigen zeggen tilt de Blankenbergse burgemeester zwaar aan de rellen. Sommigen gooiden met strandmeubilair en gingen op de vuist met de politie. “Die jongeren hebben onze reputatie serieuze schade toegebracht. En daar ben ik kwaad voor”, zegt ze. Vier relschoppers beschouwt het gerecht als de aanstokers. Een vijfde minderjarige kwam er met een werkstraf van af.

Daphné Duméry: “Zij hebben hun versie van de feiten gegeven en dat was interessant”.

Door de organisatie van een hoorzitting wilde Duméry de betrokkenen aantonen dat ze de zaken ernstig neemt. Toch luisterde de burgemeester ook naar de jongeren: “Zij hebben hun versie van de feiten gegeven. En dat was interessant.” De burgemeester gaf hen een duidelijke uitleg over wat de covid-maatregelen precies inhouden. En vooral dat die voor iedereen gelden en dat ze er niet moeten over discussiëren. “Ik had de indruk dat die boodschap toch aangekomen is”, denkt Duméry.

De drie jongeren die hun kat stuurden naar de hoorzitting kregen een plaatsverbod. Met hen had de burgemeester geen enkel medelijden. “Ik heb hen een plaatsverbod voor één maand gegeven”, zegt Duméry. “En ook de anderen kregen een waarschuwing. Zij weten dat hen hetzelfde lot wacht als ze nog eens in de fout gaan.”

2 REACTIES