In Den Haag zette een molotovcocktail gisterenavond een buurtcentrum in vuur en vlam. Dat gebeurde in de Schilderswijk. Het buurtcentrum is een gebouw van de stad waar bewoners sport- en spelspullen kunnen uitlenen. Getuigen zagen dat er een molotovcocktail naar het gebouw gegooid werd. In de Schilderswijk wonen vooral gezinnen van Turkse en Marokkaanse origine. Dat meldt VRT NWS.

De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse samen met de politie. Het is al drie nachten op rij onrustig in Den Haag. De voorbije twee nachten gooiden jongeren met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten en vernielden auto’s. Tientallen heethoofden werden opgepakt. Begin deze week werden in verschillende wijken in Den Haag waterkranen opengedraaid en dat gaf problemen met de watervoorziening. 

In een aantal wijken in Nederland, is het al een tijdje onrustig en heerst een zekere spanning. Vooral in de Schilderswijk in Den Haag. Daar kwam het recent ook al tot scherpe confrontaties tussen politie en groepjes ‘jongeren’. Later op de avond kwam er een vijftigtal jongeren bij elkaar, ondanks het samenscholingsverbod. 27 daarvan werden opgepakt.

“Het gaat om groepjes ‘jongeren’, op zoek naar sensatie”

Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS speelde er zich een urenlang kat- en muisspel met de politie af. Ook in de wijk Kanaleneiland in Utrecht waren er onlusten. Daar gooide men met stenen gegooid en zijn er bushokjes.

De Schilderswijk in Den Haag heeft een slechte reputatie. Een lokale jeugdwerker vertelt aan de NOS dat de precieze aanleiding voor de recente rellen niet eenvoudig te achterhalen is, Dean Arma, getuigt dat hij het ‘s avonds voelt borrelen in de wijk: “Het gaat om groepjes jongeren, op zoek naar sensatie. Ze wachten tot iemand het lef heeft om te beginnen.”

Veel gezinnen van Turkse en Marokkaanse origine

De Schilderswijk is een buurt waar vooral gezinnen van Turkse en Marokkaanse origine wonen. Jongerenambassadeur Aad van Loenen wijt veel van het probleemgedrag aan de uitzonderlijke zomer. De vakanties in Marokko en Turkije kunnen niet doorgaan door de coronamaatregelen. Aan de NOS getuigt hij: “Normaal zijn ze in de zomer vaak wekenlang weg. Er is geen geld voor een vakantie in Nederland. Veel jongeren zijn dus op straat. Als jongeren bij elkaar komen, krijg je groepsgedrag, dan escaleren de dingen.”

Maar ook de coronamaatregelen van de voorbije maanden wegen zwaar door meent Van Loen: “Als je maandenlang de scholen sluit, nauwelijks zwembaden opent en jongeren wegjaagt van het strand, dan krijg je dit. De coronatijd is een rare tijd. We hebben het als volwassenen druk met onszelf, maar heel weinig met de jeugd.”