In een interview met De Ochtend op Radio 1 herhaalt onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker dat hij vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever premier moet worden. “Desnoods alternerend met Magnette […], maar hij moet het zelf doen”, klinkt het.

Jean-Marie Dedecker is onafhankelijk Kamerlid maar werd verkozen op een N-VA-lijst. Hij is naar eigen zeggen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de regeringsonderhandelingen. “Overleggen met mij wordt er niet gedaan, maar het zou maar erg zijn als ik niet wist hoe de vork in de steel zit”, klinkt het. Dedecker bevestigt dat de PS en de N-VA mikken op een korte regeerperiode van twee à drie jaar“Ze weten van zichzelf dat ze veroordeeld zijn om samen te besturen”, zegt het West-Vlaamse Kamerlid.

Dedecker: “De Wever moet zijn borst natmaken en zelf premier worden”

Daarbij herhaalt hij zijn pleidooi om N-VA-voorzitter Bart De Wever premier te laten worden. “Een voorwaarde voor de N-VA om het geloofwaardig te doen slagen is dat de Wever zijn borst nat maakt en zelf premier wordt. Desnoods alternerend met Magnette voor die twee of drie jaar. Maar hij moet het zelf doen”, zegt Dedecker.

Volgens Dedecker is dat noodzakelijk om de toenadering tot de PS verteerbaar te maken voor de achterban: “Ik vind dat dat kan als hij zegt dat het tot 2023 is en daarna terug naar Antwerpen gaat. Dan heeft hij zijn borst natgemaakt en zijn plicht gedaan.”