Begin deze maand werd een video van de Amerikaanse president Donald J. Trump verwijderd van zijn Facebookaccount. Facebook beweert dat het bericht “desinformatie” verspreidde over het coronavirus. Trump zei namelijk dat kinderen “bijna immuun” zijn voor het virus en daarover struikelde men. Die uitspraak kan misschien niet 100% kloppen, maar volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn er “weinig kinderen die het virus hebben” en spelen “kinderen een kleine rol in de verspreiding van het virus.” Ook het Universitair Ziekenhuis Antwerpen meldt dat “kinderen wel besmet kunnen raken, maar weinig risico lopen ernstig ziek te worden en een beperkte rol spelen in de overdracht van het virus.”

Dat ze “bijna immuun” zijn, klopt dus niet volledig. Maar wat wel klopt, en dat bedoelde hij, is dat we niet zeer bang moeten zijn voor de gezondheid van onze kinderen. Toch vond Facebook dat die uitspraak genoeg reden was om de volledige video te verwijderen en als “desinformatie” af te schilderen. Maar wie beslist dat nu?

Fact-check raad voornamelijk ‘progressief’ of ‘links’ 

Facebook heeft een soort raad opgesteld om nepnieuws te verspreiden. De raad staat in voor “fact-checks” en spoort actief artikels, video’s en andere bronnen van desinformatie op zodat die onmiddellijk kunnen verwijderd worden van de website. Dat is goed nieuws, zou je denken. Maar veel conservatieve stemmen klagen erover dat ze het gevoel hebben geviseerd te worden. Sharyl Attkisson, een Amerikaans onderzoeksjournalist, besloot daarom een kijkje te nemen naar wie in die raad stond. En wat blijkt? 18 van de 20 leden heeft samen gewerkt met groepen die financiering hebben gehad van de Open Society Foundation van George Soros.

Het aantal groepen die de Open Society Foundation financiert, is gigantisch. Het betekent dus niet perse dat je politiek gelinkt bent met George Soros als je voor een organisatie hebt gewerkt die hierdoor gefinancierd wordt. Het is wel zorgwekkend dat 90% van de raadsleden connecties heeft met progressieve en linkse groeperingen, zeker wanneer conservatieve stemmen beweren dat ze geviseerd worden en dat er sprake is van een “big-tech bias”, vooroordelen van grote technologiebedrijven tegenover conservatieven. Daarnaast klaagt de rechterzijde van het politieke spectrum van internetcensuur, wat het nog opmerkelijker maakt dat 90% van de raadsleden voor linksdenkende organisaties heeft gewerkt.

haaks met de beloftes van Facebook

Daarnaast staat dit beeld haaks met de vele beloftes van Facebook. “De raad heeft veel diversiteit op politiek, professioneel en religieus vlak. Diverse politieke strekkingen zijn vertegenwoordigd in deze raad,” verscheen in de New York Times. Een artikel in The Wall Street Journal en Protocol bevestigde deze boodschap. “De leden hebben gezamenlijk in 27 verschillende landen gewoond, spreken 29 talen en hebben allemaal een andere politieke en ideologische visie,” stond te lezen in Protocol. De realiteit dat 90% van de raadsleden financiering hebben ontvangen van Soros, al dan niet indirect, spreekt dit echter tegen.

De raadsleden

Maar wie zijn die leden nu precies? Die staan hieronder in een lijstje:

 1. Afia Asantewaa Asare-Kyei: Een programmamanager bij Soros’ Open Society Foundations in West-Afrika.
 2. Evelyn Aswad (Universiteit van Oklahoma): Amerikaanse professor recht. Ze is een ontvanger van een subsidie van Knight Foundation, die partner is van Soros’ Open Society Foundations. Aswad zegt dat “bedrijven hun spraakcodes moeten afstemmen op het internationale mensenrechten” en zich moeten laten leiden door “internationaal recht inzake de vrijheid van meningsuiting”.
 3. Endy Bayuni: Redacteur van Jakarta Post. Bestuurdslid van het Instituut voor Conflictbeleidsanalyse in Jakarta, onder leiding van een praktijkvoorzitter die vaak bezocht wordt door George Soros en vroeger gewerkt heeft voor een groep die opgericht is door Soros.
 4. Catalina Botero-Marino (medevoorzitter): Decaan van een Colombiaanse rechtenschool die 1,3 miljoen dollar ontving verspreid over twee jaar van Soros’ Open Society Foundations. Ze maakt deel uit van een groep deskundigen voor inter-Amerikaans dialoog, gedeeltelijk gefinancierd door de Open Society Foundation. Daarnaast werkt ze ook als expert bij het ‘Global Freedom of Expression Project’ van de Columbia University, ook gedeeltelijk gefinancierd door Open Society. Ten slotte was ze ook nog bestuurslid van ‘Artikel 19’. Artikel 19 kreeg 1,7 miljoen van de Open Society Foundation verspreid over 2 jaar.
 5. Katherine Chen: Academisch professor en journalist. Retweet vaak tweets die kritisch zijn over Donald Trump of Barack Obama steunen. 
 6. Nighat Dad: Oprichter en uitvoerend directeur van de Digital Rights Foundation, een organisatie die ook geld ontvangen heeft van de Open Society Foundations. Het is tevens ook een project van de ‘Artists at Risk Connection’, een project van Pen America, wat ook gefinancierd wordt door de Open Society Foundations. Hij was bestuurslid van het Dangerous Speech Project, gefinancierd door Soros. Daarnaast was hij adviseur voor de Amnesty International Technology and Human Rights Counsel, gedeeltelijk gefinancierd door de Open Society Foundations.
 7. Jamal Greene (medevoorzitter): Professor aan de Columbia University voor rechten. (Soros en zijn groepen financieren deze universiteit zeer vaak. Daarnaast zijn ze vaak partners met Columbia). Hij heeft recent nog gewerkt voor senator Kamala Harris. Harris ontvangt ook geld van Soros. Op Twitter toont Greene zeer vaak dat hij tegen Trump is.
 8. Pamela Karlan: Professor aan de Standford University voor rechten. Ze is lid van de American Constitution Society, opgericht en gefinancierd door Soros. Deze organisatie heeft een linkse kijk op de Amerikaanse grondwet. Hij steunde de impeachment van Trump en heeft Democratische kandidaten gesteund, waaronder Hillary Clinton en Elizabeth Warren.
 9. Tawakkol Karman: Haar organisatie, ‘Women Journalists Without Chains’, wordt gefinancierd door de Open Society Foundations van Soros. Ze is lid van de adviesraad van Transparency International, een organisatie die ook geld krijgt van Soros.
 10. Maina Kiai: Directeur van de Human Rights Watch’s Alliances and Partnerships Initiative, een organisatie die 100 miljoen dollar (84.825.910,00 euro) kreeg van de Open Society Foundations van Soros. Ze is ook de oprichter van de mensenrechtencommissie in Kenya, die ook $615,000 (521.679,35 euro) kreeg van Soros verspreid over twee jaar.
 11. Sudhir Krishnaswamy: Vice-kanselier van een rechtenschool. Hij is een medeoprichter van een progressive VZW, ‘Centre for Law and Policy Research’. Deze organisatie heeft gigantische donaties ontvangen van het Centre for Reproductive Rights, een organisatie die op zijn beurt gefinancierd wordt door Soros. Daarnaast is ze medeoprichter van Astrea, een organisatie die strijdt voor rechten voor Lesbische vrouwen. Ze is redacteur van het International Journal of Communications Law & Polcicy (IJCLP), die ook financiering krijgt van Open Society Foundations. Ze is ook gelinkt aan de commissie ‘Global Thought’ van de Columbia University, een commissie gesteund door Soros.
 12. Ronaldo Lemos: Braziliaanse professor recht. Hij is een medeoprichter van het Instituut voor Technologie en Samenleving, gesteund door Soros. Hij is bestuurslid van de Mozilla Foundation, gefinancierd door Open Society Foundations. Vroeger was hij ook een bestuurdslid van Access Now, ook gefinancierd door Soros.
 13. Michael McConnell (medevoorzitter): Hoogleraar rechten aan de universiteit van Stanford. Hoofd van het Grondwettelijk rechtencentrum, gefinancierd door de American Constitution Society, die dan weer geld krijgt van Open Society Foundations.
 14. Julie Owono (Stanford University, Harvard University): Hoofd van Internet Sans Frontieres, lid van het door Soros gefinancierde Global Network Initiative.
 15. Emi Palmor: Voormalig hoofd van het Israëlische ministerie van Justitie.
 16. Alan Rusbridger: Voormalig hoofdredacteur van The Guardian. Hij zetelt in de bestuurdsraad van de commissie ‘Bescherm Journalisten’, gefinancierd door Open Society Foundations.
 17. Andes Sajo: Hij is een Professor en één van de oprichters van de Centraal-Europese Universiteit van Soros. Daarnaast is hij een voormalig bestuurslid van de Open Society Justice Initiative van Soros in New York. Hij was vroeger rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij werd bekritiseerd voor belangenvermening en zijn banden met Soros. (Een onderzoek toonde aan dat bijna alle rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gefinancierd werden door de Open Society Foundations.)
 18. John Samples: Oprichter van het Libertarian Cato Institute Center for Representative Government, opgericht door voormalig congreslid Lee Hamilton (D), hoofd van het Woodrow Wilson Center, dat gedeeltelijk wordt gefinancierd door Soros’ Open Society Foundations. Cato verzet zich tegen de standpunten van Trump over illegale immigratie en neemt dus dezelfde positie aan over deze kwestie zoals Soros, die heeft bijgedragen aan Cato via Open Society Foundations. Cato wordt ook gefinancierd door Google, Ford Foundation, en de libertaire Koch, die ook een opengrenzenbeleid steunt.
 19. Nicolas Suzor: Professor recht aan de Queensland University of Technology. Hij heeft samengewerkt met Open Society Foundations en zelfs projecten helpen financieren.
 20. Helle Thorning-Schmidt (medevoorzitter): De voormalige socialistische premier van Denemarken die pleit voor een ‘heroverweging’ van de democratie. Hij is ook bestuurslid van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, gefinancierd door Open Society Foundations. Hij is ook gelinkt an de International Crisis Group gefinancierd door Open Society Foundations. In de International Crisis Group zetelen ook George en Alexander Soros in het bestuur. Ten slotte is hij lid van de internationale adviesraad van de Atlantic Council. Die raad kreeg ongeveer 325.000 Amerikaanse dollar van het Center for Global Development, gefinancierd door Open Society Foundations.