Het aantal werkelijke besmettingen met het coronavirus ligt zes tot twaalf keer hoger dan gedacht. Italiaans onderzoek op vraag van het Italiaans ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat. Dat meldt Reuters op basis van statistisch onderzoek door Istat. Daaruit blijkt dat bijna 1,5 miljoen Italianen of 2,5% van de bevolking ooit antistoffen tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Dat is een cijfer dat zes keer zo hoog is als de officiële cijfers. Ook onderzoek van de Universiteit Antwerpen toonde dat al aan. In België ligt het aantal werkelijke besmettingen zelfs 12 keer hoger. 

Het onderzoek van Istat was gebaseerd op antilichaamtesten, uitgevoerd bij 64.660 mensen. Officiële Italiaanse cijfers maken melding van 248.229 bevestigde gevallen van van besmetting met het coronavirus. In Italië zijn ondertussen al 35.166 mensen overleden aan het virus.

Uit het onderzoek bleek dat er duidelijke lokale verschillen waren met de noordelijke regio van Lombardije, waar de epidemie voor het eerst uitbrak in februari. Daar beek dat 7,5% van de bevolking positief was getest op coronavirus antilichamen. In de zuidelijke regio van Sicilië was dat slechts 0,3%. De cijfers uit Lombardije zijn vergelijkbaar met de resultaten uit het Antwerpse onderzoek.

Bijna 800.000 Belgen besmet 

Wat blijkt, het Italiaans onderzoek bevestigt dus wat ook de Universiteit Antwerpen ontdekte. Al minstens zeven procent van de Belgische bevolking is recent in contact gekomen met het virus. Omgerekend gaat het om 782.000 mensen die besmet zijn geweest met Covid-19. Twaalf keer meer dus dan de officiële statistieken van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Wel opletten: antilichaamtesten worden vaak verkeerdelijk immuniteitstesten genoemd, ze zeggen dus enkel iets over blootstelling aan het virus, maar niets over bescherming tegen het virus.

Het Italiaans onderzoek bevestigt ook dat 30%, of bijna één op drie van de mensen die drager zijn van het coronavirus asymptomatisch zijn. Dat verhoogt het risico dat de ziekte zich snel en ongemerkt binnen de bevolking kan verspreiden door mensen die zelf niet weten dat ze drager zijn. Het is om die reden dat de stad Antwerpen eerstdaags ook asymptomatische patiënten wil testen in een testdorp