Tot 70% meer faillissementen in een jaar tijd. De corona-pandemie creëert niet enkel een gezondheidscrisis, maar ook een economisch bloedbad. Data-experts verwachten het komende jaar dat tot 16.600 Belgische bedrijven over kop kunnen gaan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws

Onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet gaat momenteel uit van 16.594 faillissementen bij Belgische ondernemingen. De voorbije jaren bedroeg het aantal faillissementen steeds rond de 10.000. “We gaan uit van een stijging met maar liefst 70 procent tegenover het aantal faillissementen in 2019”, zegt Joris Peeters van Altares.

Momenteel blijft het aantal faillissementen nog op het niveau van voor de lockdown. De vraag is of en hoelang dat nog zo blijft. Nog volgens het onderzoek zal de impact van het absolute aantal faillissementen het hoogst zijn in de gespecialiseerde bouw, eet- en drinkgelegenheden en kleinhandel.

Verwachting is dat de volgende maanden en jaren maar liefst 50.000 extra faillissementen zullen gebeuren, bovenop de gewone falingen in normale tijden. In de horeca verwacht men dat vele ondernemers hun zaak ook gewoon zullen stopzetten.

Uitzendsector krijgt klappen: Adecco boekt 90% minder winst

Eeen hoger aantal faillissement heeft uiteraard ook repercussies voor de uitzendsector. Eén van grootste bedrijven in die sector is het Zwitserse Adecco. Dit bedrijf zag het tweede kwartaal zwaar gekelderd omwille van de gevolgen van de coronacrisis. De vraag naar uitzendpersoneel nam wereldwijd af. Dat was zichtbaar in de financiële prestaties van de onderneming.

Adecco boekte slechts een winst van 21 miljoen euro, wat bijna 90 procent minder is dan vorig jaar. Hun opbrengsten daalden met 29 procent tot bijna 4,2 miljard euro.

In Frankrijk, Spanje, Japan en Italië merkt het bedrijf in de maanden juni en julie een kleine verbetering. Omdat lockdowns in de toekomst eerder beperkt blijven verwacht men op lange termijn dat de impact van de coronacrisis op de resultaten zou afnemen.