Het koninklijk jacht ALPA is een militair vaartuig en de eigenaar, koning Albert, heeft bijgevolg recht op militairen op de boot. Deze factuur wordt vervolgens betaald door de burger. Dit gebeurde ook onlangs tijdens de vakantie van prinses Claire in Saint-Tropez.

U heeft de foto’s allicht ook gezien: prinses Claire op het dek van het koninklijk jacht ALPA (een samentrekking van Albert en Paola) in Saint-Topez. Volgens de gezagsgetrouwe media heeft ze recht op welverdiende rust na een periode van kommer en kwel (lees: kanker en corona). Dat is zeker zo, maar moet die vakantie dan betaald worden door de burger? De ALPA (officieel: A982) is immers een militair vaartuig en de eigenaar, koning Albert, heeft dus recht op (twee) militairen op zijn vaartuig. Gezien de hoge leeftijd van die eigenaar – Albert is onlangs 86 geworden – blijft de ALPA meestal aan de kade liggen. Dat is goed nieuws voor de belastingbetaler omdat de kosten op die manier beperkt blijven. Zo werden er in 2018 bijvoorbeeld geen militairen ter beschikking gesteld met betrekking tot de ALPA en werden er dat jaar ook geen kosten door Defensie gedragen met betrekking tot de ALPA. De ALPA werd overigens al sinds januari 2013 op de officiële lijst van de Belgische zeeschepen en van de vloot van de marine in een categorie ‘koninklijk jacht’ ondergebracht door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Dat jaar werd de ALPA wel intensief gebruikt door Albert. Voor 2013 betrof het een twintigtal dagen, gepresteerd door militairen.

Militairen aan boord

Wie de foto’s van de ALPA met Claire goed bekijkt, ziet dat er naast de prinses en Albert II, ook 2 mannen aan boord zijn. Het gaat volgens een paleisbron om militairen die moeten ‘presteren’ op de ALPA. De factuur wordt vervolgens betaald door de burger. Bovendien moet de vraag gesteld worden hoe je de coronamaatregelen kan naleven op een jacht. Geen van de aanwezige personen droeg een mondkapje op het ogenblik van de foto’s. Dat is vreemd aangezien Albert en Claire beiden in de risicogroep zitten. Onze bron: ‘De ALPA voer uit op vraag van Claire. De ALPA werd al een tijdje niet meer gebruikt, maar de koning heeft toegezegd.’ Misschien kan de koning de factuur van de vakantie dan ook integraal dragen?