Burgemeester Joris Hindryckx bevestigt dat 10 van de 67 besmette werknemers van het vleesverwerkend bedrijf Westvlees, die in Houthulst wonen, vooral allochtonen zijn. Bij dat bedrijf in Staden ontstond onlangs een coronabesmetting. Dat heeft hij aan Het Laatste Nieuws verklaard.

“De besmette werknemers van Westvlees die in onze gemeente wonen zijn vooral allochtonen”. Maar aangezien die, steeds volgens Hindryckx, “sowieso al in afzondering leefden en nu verplicht zeven dagen in thuisquarantaine moeten blijven”, zijn volgens hem extra maatregelen voorlopig niet aan de orde. Hindryckx heeft wel een overleg gepland maandag.

Tot nu toe waren er in Houthulst slechts 3 besmettingen. Het totaal aantal besmettingen in de gemeente is dus verviervoudigd. Daarmee komt de gemeente zes keer hoger dan de risicodrempel van 2 uit. Maar voor de burgemeester is er geen reden tot paniek: “We zullen er nauwlettend op toezien dat de besmette mensen, die allemaal in het centrum van Houthulst wonen, de thuisquarantaine naleven.

Daarvoor zegt de burgemeester beroep te zullen doen op de wijkagent en op mensen van de sociale dienst. Zij zullen hen thuis bezoeken en informeren of ze alles goed hebben begrepen. 

Maandag mogelijk mondmaskerplicht in centrum Houthulst

Maandag vindt het zogenaamde noodoverleg plaats tussen burgemeester Hindryckx en de coördinerend huisarts, de noodambtenaar, het schepencollege en het COVID-team. Pas dan zal de burgemeester beslissen of extra maatregelen, zoals de mondmaskerplicht nodig zijn.

Volgens de burgemeester zijn diverse gemeentelijke evenementen afgelast tot eind augustus waardoor het sociale leven zo goed als stil ligt. “Bovendien is Houthulst een uitgestrekt gebied. Dat doet me twijfelen of extra maatregelen wel nodig zijn”, besluit de burgemeester.