Een Britse reporter was getuige hoe Franse marineschepen bootjes met illegale migranten ‘begeleiden’ tijdens hun overtocht van Calais naar het Verenigd Koninkrijk. De migranten, uitsluitend volwassen mannen, zaten dicht opeengepakt in rubber bootjes en staken zo het Kanaal over. Het was Brexit-leider Nigel Farage die deze praktijk al eerder aan het licht bracht.

ITV’s Good Morning Britain reporter Jonathan Swain en zijn cameraploeg filmden de migranten terwijl ze de Britse wateren binnenvaren. Op het moment van de opnames zien ze ook nog vier of vijf andere bootjes die probeerden de oversteek te maken.

De film toont een kleine rubberen boot met ongeveer een tiental migranten aan boord. De presentator kon met zijn ogen zien dat de bootjes duidelijk niet ontworpen zijn om zoveel mensen te vervoeren. Ze moesten regelmatig water overboord gieten om te blijven drijven.

 

ITV verslaggever Jonathan Swain: “Ze willen hier in Engelse wateren komen en ze weten dat ze straks opgepikt zullen worden door de Britse kustwacht. Vervolgens zullen ze asiel aanvragen. In afwachting van die asielvraag verdwijnen velen onder hen in de zwarte economie. Voor hen is dit hun gouden ticket.”

“Dit is wat er op dit moment dagelijks gebeurt”, merkt Swain op. Wat de reporter ook opviel was “de kalmte, de normaliteit van dit alles”, toen de kustwacht een touw naar de boot met de migranten gooide voordat ze aan land werden gesleept.