George Floyd, het is een naam die de wereld rondging. Hij stierf tijdens zijn arrestatie. Dit werd gebruikt door(extreem)linkse organisaties zoals Antifa en extremistische elementen binnen Black Lives Matter om de wereld op z’n kop te zetten. Het bracht taferelen met zich mee zoals plunderingen van winkels, de onafhankelijkheidsverklaring van een wijk in Seattle, en mensen die gestenigd en in elkaar geslagen of doodgeschoten worden op straat. Het incident veroorzaakte rellen die tot op vandaag nog doorgaan. President Donald Trump moest daardoor de National Guard en de federale politie inzetten.

De eerste beelden die de dood van George Floyd vastlegden, toonden echter maar een klein fragment gefilmd door omstaanders. Het werd meteen afgeschilderd als racistisch geweld. Het feit dat de blanke agent Derek Chauvin getrouwd is met een de Aziatische Kellie Chauvin en de twee andere betrokken agenten, Tao Thao en J. Alexander Kueng, van Aziatische afkomst waren, had geen effect op dit oordeel. Maar het was het begin van de wereldwijde ‘antiracismebeweging’, die zelfs een beeldenstorm met zich meebracht. Zo zei de Amerikaanse Ocasio-Cortez enkele dagen geleden nog dat zelfs het standbeeld van de Belgische Pater Damiaan een “voorbeeld van blanke suprematie” was.

(Lees verder onder de video)

De dood van George Floyd was zeker een tragische dood. De agent was ook duidelijk over de schreef gegaan. Hij is gearresteerd en wordt aangeklaagd voor moord in de tweede graad. Dat is doodslag zonder voorbedachte rade. Maar wat er nu echt gebeurd was voor en tijdens de arrestatie van George Floyd, was zeer onduidelijk. Er waren verslagen en getuigenissen, maar heel lang hadden we maar een klein stukje van de arrestatie zelf kunnen zien. De Britse krant Daily Mail heeft nu de bodycambeelden ontvangen. Dat zeggen ze zelf en wordt ook op de Amerikaanse zender CNN aangehaald.

De arrestatie van George Floyd: een korte analyse

De beelden kunt u hieronder bekijken, maar hier volgt een korte samenvatting. In het begin is te zien hoe een agent een zwarte wagen benadert. Hij klopt op het raam en onmiddellijk begint George Floyd, die aan het stuur zit, te panikeren. De agent vraagt aan George Floyd om zijn handen te tonen. Wanneer een panikerende George dat niet doet, haalt de agent zijn wapen boven. Waarom, is onduidelijk. Maar in Amerika is het legaal om wapens bij te hebben, wat de reden kan zijn dat de agent alvast zelf een wapen bovenhaalde.

Bij het zien van het wapen, begint Floyd nog meer te panikeren. “Alsjeblief, ik heb niets gedaan!” klinkt het. Na meerdere keren aandringen, plaatst Floyd zijn handen dan toch op het stuur. “Ik ben al eens op deze manier neergeschoten,” zegt Floyd. Wanneer ze vragen om uit te stappen, begint Floyd te huilen. Hij blijft smeken om niet neergeschoten te worden. De agenten antwoorden dat ze hem niet zullen schieten, maar dat hij moet stoppen met tegen te stribbelen. Uiteindelijk slagen de agenten erin hem uit de auto te halen. Ze duwen Floyd tegen de wagen aan en slaan hem in de boeien.

Ex-vrouw van George Floyd

Twee omstaanders benaderen de auto. De agent vraagt ze tegen de muur te staan en afstand te houden. “Dit is mijn ex-man,” hoor je de vrouw zeggen op 2.38. Het is dus duidelijk dat ze hem goed kent. De ene agent loopt weg met een geboeide George Floyd, de andere agent gaat met de vrouw praten. Op 3.28 zegt ze nogmaals dat George Floyd haar ex is. “Hij doet zo omdat hij al eens is neergeschoten,” bevestigt de dame op 3.32. Ze beweert dat hij geen drugs genomen heeft, maar mentale problemen heeft (3.40). De autopsies spreken dit echter tegen. Men kon sporen van fentanyl en methamfetamines in zijn bloed terugvinden. Volgens getuigen zou hij ook gedronken hebben. George Floyd beweert ook dat hij niets genomen heeft. 

Intense angst, “Ik ben claustrofobisch!”

De agenten lopen met Floyd naar de auto. Hij weigert echter in te stappen. “Ik ben claustrofobisch!” roept hij meerdere keren. De agenten proberen hem te kalmeren, maar tevergeefs. Zelf beweert hij dat hij niet aan het tegenstribbelen is, maar echt bang is om in te stappen. “Blijf alsjeblief bij me,” zegt hij aan de agent. Hij gaat gaan zitten, maar met zijn voeten buiten, en blijft hetzelfde herhalen. “Ik ben echt bang, echt claustrofobisch.” “Laat me tot drie tellen, dan stap ik in,” zegt hij uiteindelijk, maar blijft toch zitten. De agent gaat langs de andere kant de wagen binnen. “Ik ga je naar binnen trekken,” zegt hij. Floyd blijft weigeren. Opmerkelijk, maar hier zegt hij voor de eerste keer “I can’t breathe”, ik kan niet ademen (7:50). Het is die zin die de slogan werd van de rellen. Het zijn juist die woorden die zelfs op een NMBS-trein werden geplaatst met graffiti. Hij zei het dus al voor hij een knie in zijn nek kreeg. Het is dus mogelijk dat dit kan verklaren waarom de agenten hem negeerden.

Floyd begint zich uit te strekken zodat de deuren niet kunnen sluiten. Hij blijft roepen dat hij niet kan ademhalen. Hij wordt op de grond gegooid, Derek Chauvin gaat op zijn nek zitten en daar eindigt het fragment, maar beginnen de beelden die omstaanders al gemaakt hadden. Een autopsierapport bevestigt uiteindelijk dat hij gestorven is door verstikking. Het rapport wijst erop dat Floyd om het leven kwam doordat er niet genoeg bloed naar zijn hersenen stroomde als gevolg van de agent die hem in bedwang hield.

De bodycambeelden

1 REACTIE

  1. Georges Floyd… we hebben de camera beelden andermaal gezien. Goed gespeeld voor een beroeps-commediant. Als de Politie je aanmaant uit je auto te komen voor wat dan ook, begin dan geen toneeltje op te voeren om die mannen op de zenuwen te werken. De aandacht van de straat trekken is ook een trukje van recidivistische schuinmarcheerders. Hij heeft gekregen wat hij zelf zocht.