Bahrein en Oman zijn allicht de volgende Arabische landen die de betrekkingen met Israël zullen normaliseren. Dat melden Israëlische media. Gisteren kondigden de Verenigde Staten, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten aan dat de banden tussen die laatste twee landen genormaliseerd werden.

Israël onderhoudt sinds gisteren diplomatieke betrekkingen met drie Arabische landen: Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Binnenkort zouden nog twee landen aan dat rijtje toegevoegd kunnen worden: Oman en Bahrein. De onderhandelingen met Bahrein zouden volgens de Israëlische staatsomroep Kan al in een vergevorderd stadium zitten. 

Historisch akkoord

In een gezamenlijke verklaring kondigden de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en de kroonprins van Abu Dhabi sjeik Mohammed bin Zayed aan dat de drie “instemden met de volledige normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”

In ruil voor de normalisering schort Israël de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever voorlopig op. De Israëlische premier Netanyahu benadrukte wel dat opschorting “tijdelijk” was.