België kocht eind april 1 miljoen Covid-19-tests. Nu blijkt uit Deens onderzoek dat de resultaten van deze tests onbetrouwbaar zijn. België is het enige land dat dergelijke tests heeft aangekocht. Gezamenlijk onderzoek van Knack en Le Vif wijst nu op de grote stapel onbetrouwbare tests. De Belgische staat kwam al eerder in opspraak in verband met coronatests. Eerder deze maand bleek dat de overheid weigerde 1,25 miljoen tests van ZenTech te betalen nadat het bleek dat deze niet nuttig zouden zijn.

Opnieuw problemen met de tests dus. “Met deze kit zal in België één op de drie positieve resultaten vals-positief zijn”, lezen we in de Knack. Dit blijkt nu een enorm probleem te zijn. Want de serologische tests werden onder andere gebruikt om het medisch personeel te controleren. Zodat ze nadien veilig konden worden ingezet op de Covid-19 afdelingen. Vijftien testkits werden onderworpen aan het Deens onderzoek. Net de testkit die door België werd aangekocht viel door de mand.

Het bedrijf waar de test werden besteld kwam ook al eerder in opspraak. Er zou bij de bestelling sprake geweest zijn van belangenvermenging. Na de bestelling werd er door het parket van Brussel een onderzoek naar topman Hugeus Malonne gestart. België plaatste de bestelling bij het Italiaanse ‘DiaSorin’. Nu blijkt dat er te veel zou betaald zou zijn voor de tests en dat de validatie van de tests is uitgevoerd in een Brussels lab waar Mallones partner een topfunctie bekleed. De Kamercommissie Volksgezondheid ondervroeg Malonne hier over maar deze ontkende alles.

“Niet de bedoeling om de beste tests te selecteren”

Philippe De Backer (Open Vld), die de taskforce voor het beheer van de coronaviruscrisis leidt, reageert in de Knack: “Er zijn twee correct uitgevoerde validatiestudies geweest die de performantie van de DiaSorintests bevestigen.” Hij vertelt er wel bij dat het vooral ging om het aanvullen van de voorraad en niet om kwaliteit. “In april was het de bedoeling om testen van voldoende kwaliteit te securiseren voor de Belgische markt om toekomstige tekorten te vermijden. Niet om de beste testen te selecteren”, aldus De Backer.