De Belgische staat mag Catalaans politicus Lluis Puig niet uitleveren aan Spanje. Dat besliste de Brusselse raadkamer. Volgens de raadkamer is het Spaanse Tribunal Supremo niet bevoegd een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen. Het Brusselse parket onderzoekt of het in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer. Dat schrijft Knack.

Spanje vervolgt Lluis Puig vanwege zijn betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017. Hij wordt in Spanje beschuldigd van misbruik van overheidsgeld. De man verblijft, net als Carles Puigdemont, al sinds 2017 in ons land. In oktober en november vaardigde het Spaanse gerecht opnieuw aanhoudingsbevel. Dat was vlak nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse politici veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië.

Het Brusselse parket wilde graag ingaan op het verzoek van het Spaanse gerecht en stelde alles in het werk om de man aan Spanje uit te leveren. Het parket volgt de stelling van het Spaanse gerecht en argumenteerde dat de feiten ook in België strafbaar zouden zijn.

Carles Puigdemont: “Onze grondrechten zijn niet gerespecteerd in Spanje”

De Brusselse raadkamer fluit het parket nu terug en geeft de Catalaanse Politicus over de hele lijn gelijk. Zijn advocaten hadden geargumenteerd dat het Spaanse Tribunal Supremo niet bevoegd was om een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De onderzoeksrechter is verbonden aan het Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zou hij voor dat Spaans rechtscollege moeten terechtstaan.

De Raadkamer bevestigt nu dat enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd is om de man te vervolgen. België beschikt over geen enkel juridisch argument om het Europees aanhoudingsbevel uit te voeren. 

“De werkgroep van de Verenigde Naties heeft duidelijk gezegd dat het Tribunal Supremo terrioriaal niet bevoegd is, omdat het de Catalaanse rechtbanken zijn die over deze feiten moeten oordelen, en niet de Madrileense”, zegt meester Christophe Marchand. “Het recht van onze cliënt op zijn natuurlijke rechter is hier dus geschonden.”

Carles Puigdemont reageerde intussen al tevreden via zijn Facebookpagina: “We meldden het vanaf het eerste moment en zeiden het […] Nu bevestigt de Belgische justitie het: het Hooggerechtshof is niet bevoegd om ons te vervolgen en te beoordelen. Onze grondrechten zijn niet gerespecteerd in het Koninkrijk Spanje. Gefeliciteerd raadsman!”