“België is het enig land dat mondmaskers verplicht in de bioscoop.” Volgens de CEO van Kinepolis, Eddy Duquenne, leidde die verplichting tot het dragen van mondmaskers tot een forse daling van de bezoekersaantallen. Die zouden intussen gedaald zijn tot nauwelijks 40%. Dat schrijft De Standaard, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van de bioscoopgroep. 

Sinds 11 juli is het dragen van een mondmasker verplicht in de Belgische bioskopen. Die maatregel had meteen een drastische impact op het bioscoopbezoek. Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis begrijpt het niet. “Er is een afstand van 1,20 meter tussen de persoon voor of achter je. Mensen kijken tijdens de film recht voor zich naar het beeldscherm in plaats van met elkaar te praten.

Kinepolis zag het aantal bezoekers meteen dalen met 30 tot 40 procent. Hierdoor kwamen een heel aantal personeelsleden terecht in de werkloosheid. Volgens Kinepolis slaagt België er niet in om een evenwicht te vinden tussen maatregelen om het virus aan te pakken en de economische impact. “De overheid legt drastische maatregelen op voor bioscopen, terwijl daar bij mijn weten nog niemand besmet is geraakt”, luidt het bij Duquenne.

“Verplichte mondmaskers tijdens de film kwamen hard aan”

Kinepolis vindt dat de Belgische overheid maatregelen neemt “zonder kennis van de sectoren”. In Luxemburg kon het bedrijf input geven aan de overheid en was er een betere verstandhouding.

Bij Kinepolis heeft men het gevoel dat “de omvang van de maatregelen  geregeld op gespannen voet stonden met de reële risico’s”. De verplichte mondmaskers, ook tijdens de film, kwamen al hard aan. De avondklok in Antwerpen, betekende een bijkomende opdoffer. 

Nochtans neemt Kinepolis maatregelen. Voor verspreiding van het virus via de luchtcirculatie hoeven bezoekers zich alvast geen zorgen te maken. “We kunnen op heel korte termijn de lucht zuiveren waardoor de binnenlucht zuiverder is dan de buitenlucht“, verduidelijkt de CEO.

Per maand dat de bioscopen van de groep dicht zijn, gaat naar schatting 5,8 miljoen euro de deur uit als gevolg van de lopende kosten, zoals huurgelden. Winst maken is met de huidige maatregelen onmogelijk.