Volgens Cat Lewis, die het BBC-programma ‘Songs of Praise’ produceert, is het zingen van het populaire Britse volkslied ‘Rule, Britannia!’ vergelijkbaar met neonazi’s die over de gaskamers zingen.

‘Rule Britannia’ wordt veel ‘Black Lives Matter’-aanhangers geassocieerd met kolonialisme en slavernij. Zo zorgt de zin “Britten zullen nooit of te nimmer slaven zijn” voor wrevel. Volgens Cat Lewis, die ‘Songs of Praise’ – een BBC-programma over religieuze liederen – produceert, is het zingen van het populaire Britse volkslied ‘Rule, Britannia!’ vergelijkbaar met neonazi’s die over de gaskamers zingen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Slavernij was de Britse Holocaust”

“Denken de Britten die geloven dat het oké is om een 18e eeuws lied te zingen over nooit slaven te zijn, geschreven toen het Verenigd Koninkrijk slaven maakte en miljoenen onschuldigen doodde, ook dat het gepast is voor neonazi’s om te schreeuwen: ‘We zullen nooit gedwongen worden om een gaskamer in te gaan'”, vraagt Lewis.

De vergelijking zorgde voor heel wat ophef, maar Lewis ging nadien nog een stap verder. “Ik geloof dat slavernij de Britse holocaust was. We moeten ons daarvoor verontschuldigen en toch hebben we op dit moment GEEN gedenkteken voor de tot slaaf gemaakte mensen in het Verenigd Koninkrijk. We moeten geen slavenhouders vieren”, schreef ze.

Ze suggereerde zelfs om de tekst te laten herschrijven: “Als ik de Proms produceerde, zou ik voorstellen een nationale wedstrijd te lanceren om nieuwe teksten te vinden voor ‘Rule, Britannia!’ en ‘Land of Hope and Glory’.”

(Lees verder onder de tweet.)

Geen tekst

De Britse staatsomroep BBC organiseert jaarlijks een reeks van zomerconcerten, de BBC Proms, met de ‘Last Night of the Proms’ als afsluiter in de Royal Albert Hall. Het afgelopen weekend werd bericht dat twee traditionele en populaire volksliederen weleens uit het concert geschrapt kunnen worden.

Met name de ‘woke’ Finse dirigente Dalia Stasevska zou voorstander zijn van een “modernisering” van het repertoire. Maandag geraakte bekend dat de BBC de twee liederen toch zal spelen, maar dan wel in een orkestrale versie zonder zang of tekst. Volgens de Britse staatsomroep is dit een gevolg van het coronavirus.

1 REACTIE