Een besloten Facebookgroep genaamd ‘Met de trein naar Oostende’ wil zondag 30 augustus een ‘mars tegen straffeloosheid’ organiseren. De groep organiseert de mars naar aanleiding van de vechtpartijen begin deze maand en het volgens hen lakse optreden van het gerecht. In enkele kuststeden en recreatiedomeinen veroorzaakten groepen allochtone jongeren begin augustus voor overlast en ontstonden rellen. Bart Tommelein (Open Vld) wil niet dat de mars doorgaat, meldt Het Laatste Nieuws. Hij begrijpt niet dat de groep het nodig vindt om straffeloosheid aan te kaarten en zet de politie in.

“We willen enkel de vraag stellen waarom onschuldige mensen worden aangevallen? Niet meer dan dat. We komen in vrede“, zegt initiatiefnemer Luk De Gent in Het Laatste Nieuws. “We worden als extreemrechts afgeschilderd, maar dat klopt niet. We zijn niet gelinkt aan links of rechts. We willen gewoon duidelijke taal spreken.” Bart Tommelein wil de betoging in Oostende toch verbieden, maar kan dit niet aangezien er geen officiële aanvraag is ingediend. Daarom zet hij zondag dus extra politietroepen in.

Maar volgens De Gent is dit dus helemaal niet nodig. Hij zegt dat er zelfs geen sprake is van een betoging. “Bart Tommelein spreekt over een betoging. Wij komen gewoon naar Oostende. Ze gaan toch ook de toeristen niet tegenhouden? Desnoods wandelen we door naar Middelkerke om onze boodschap te brengen. Misschien wil burgemeester Jean-Marie Dedecker wel naar ons luisteren. We gaan sowieso respect hebben voor de ordediensten, want we zijn hen net dankbaar”, aldus De Gent.

“Geen sprake van straffeloosheid”

Bart Tommelein begrijpt niet goed waarom de groep straffeloosheid wil aankaarten. Volgens de burgemeester is dat niet aanwezig in Oostende. “Daar is in Oostende geen sprake van. Er zijn sinds de start van de pandemie 1.732 processen-verbaal opgemaakt”, zegt hij. “Dat gaat over samenscholingen, het niet naleven van de social distancing of niet dragen van een mondmasker. Er is dus wel degelijk opgetreden.”

Of de mars al dan niet zal doorgaan is nog niet duidelijk. Maar Tommelein wil het zekere voor het onzekere nemen en zet zondag de politie in.  “Er is beslist om geen enkel risico te nemen. Elke samenkomst of betoging is verboden. Mensen moeten ook niet naar hier komen om het recht in eigen handen te nemen”, aldus Tommelein.

 

 

2 REACTIES