Bart De Wever (N-VA) wil dat de bestrijding van het drugsgeweld in Antwerpen, “een prioriteit voor de volgende regering” wordt. Al meer dan twee jaar wordt Antwerpen geteisterd door een ware golf van drugsgeweld. Maandagnacht rond 3 uur vuurde een onbekende dader met zijn machinegeweer op het rijhuis met nummer 106 in de Gryspeerstraat in Deurne. Zondagnacht ontplofte een granaat in die straat, maar die rolde per ongeluk voor de verkeerde deur. De schutter kwam die fout blijkbaar een nacht later rechtzetten. Hij vuurde elf kogels af op de voorgevel, de voordeur en de rolluiken van het gelijkvloerse appartement. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Een Afghaanse familie die het appartement huurt, ontsnapte op het nippertje aan de dood. Een Afghaanse familie is maandagnacht als bij wonder ontsnapt aan de kogels van de Antwerpse drugsmaffia. Het geviseerde huis is sinds jaren eigendom van de familie El B. Hun zoon Samir werd in 2017 in Rotterdam-Zuid op straat doodgeschoten bij een drugsafrekening. Samir hield zich in Nederland schuil omdat hij in België een straf van 3 jaar had opgelopen in een drugsdossier. Een half jaar later werd de auto van de zus van Samir El B. vlak bij hun woning in Deurne opgeblazen. 

De Wever: “Prioriteit voor de volgende regering”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal de toestand in het drugsmilieu in september bespreken op een gemeenteraadscommissie. Hij dringt er op aan om de Antwerpse drugscriminaliteit op federaal niveau te bestrijden. “Een prioriteit voor de volgende federale regering”, aldus De Wever.

De teller van de aanslagen tikt inmiddels verder: het is nu al de vijfde aanslag sinds vrijdagnacht. Twee aanslagen viseerden het huis van dezelfde familie. Toch beweert die niets (meer) met drugszaken te maken te hebben. Dinsdagmiddag vond een voorbijganger  nog een niet-ontplofte granaat in de Van Amstelstraat in Deurne, net naast de woning van een familie die eveneens voor drugsfeiten gekend is.

Mogelijk zijn de aanslagen een gevolg van enkele inbeslagnames van grote ladingen cocaïne in de haven. Vorige week werden verschillende grote ladingen van 500, 550 en 675 kilo cocaïne in beslag genomen. Gisternacht werd nogmaals een lading van 400 kilo cocaïne aangetroffen op fruitkaai 206, nadat een brandwacht er ‘s nachts was aangevallen door een bende uithalers. Die ladingen zijn telkens tientallen miljoenen euro’s waard.

Antwerps parket: “Te vroeg om conclusies te trekken”

Bij minstens twee aanslagen zijn er duidelijke verbanden met het drugsmilieu, schrijft Het Laatste Nieuws, “omdat medewerkers van havenbedrijven werden geviseerd”. Zij bekleden interessante posities op containerkades waar geregeld drugstransporten binnenkomen.

Het Antwerpse parket gaat niet dieper in op de mogelijke oorzaken: “Het is te vroeg om inhoudelijk uitspraken te doen of conclusies te trekken”, liet woordvoerster Stephanie Chomé weten.

Zo begint volgende week een proces tegen een bende die in maart 2019 een granaataanslag en drie autobranden zou hebben veroorzaakt in Antwerpen. Die aanslagen waren gericht tegen het drugsnetwerk van Nordin El H., bijgenaamd dikke Nordin van den Dam. Nordin El H. werd even opgepakt in Dubai, maar na betaling van een borgsom van 10.000 euro weer vrijgelaten.

 

1 REACTIE